Otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı çocuklarda çocuk istismarı ve ihmali risk faktörlerinin ISPCAN çocuk istismar ve ihmali tarama ölçeği ebeveyn versiyonu (ICAST-P) kullanılarak değerlendirilmesi
ISPCAN child abuse and neglect screening scale parental version (ICAST-P) of child abuse and neglect risk factors in children with autism spectrum disorder (ASD)
- Tez No: 900602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, ICAST-P, istismar, ihmal, risk faktörü, Autism Spectrum Disorder, ICAST-P, abuse, neglect, risk factor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğu çoğu zaman öğrenmeyi de etkileyen, hayat boyu süren, ailenin ve bireyin yaşam ve gelişme sürecinde zorluluklar yaratan bir hastalıktır. Kronik hastalık sahibi olan, gelişimsel gerilik ve iletişim problemleri olan çocukların çocuk istismarı ve ihmali açısından risk altında olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, otizm spektrum bozukluğunda kötü muamelenin yaygınlığı hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, OSB tanılı olgularda çocuk istismarına ve ihmaline yol açan faktörlerin saptanmasıdır. Hastalar ve Yöntem: SBÜ İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi polikliniklerine gelen OSB tanılı 118 hasta dahil edildi. Uluslararası Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Birliği (ISPCAN) tarafından geliştirilen çocuk istismarı tarama araçlarından ICAST-P ebeveyn anketini kullanarak ailelerin ihmal istismar sıklığı tespit edilmeye çalışıldı. Sonrasında ihmal ve istismarı etkileyebilecek risk faktörlerini içeren olgu rapor formu dolduruldu. Bu formda hastanın yaşı, cinsiyeti, bulguların başlangıç yaşı, ilk hekime başvuru yaşı, tanı aldığı yaş, eğitim durumu (özel eğitim, örgün eğitim), eşlik eden başka psikiyatrik hastalık, eşlik eden kronik hastalık, ailedeki çocuk sayısı, hastanın kaçıncı çocuk olduğu, aile yapısı (geniş aile çekirdek aile), sosyoekonomik düzey, anne –babanın yaşı, eğitim durumu, meslekleri, birlikte olup olmadıkları, ikamet ettikleri yer, hastaya bakım veren veya evde yaşayan diğer bireylerin psikiyatrik rahatsızlığı ve/veya kronik hastalığı varlığı bulunuyordu. Bulgular: Çalışma grubunda, en sık rastlanan istismar tipinin duygusal istismar (%72,9) olduğu saptandı. Bunun yanında fiziksel istismar %60,2 oranında, cinsel istismar %2 ve ihmal %24,6 oranında saptandı. En sık uygulanan fiziksel istismar, vücudunu çekip sarsma (%26,3) ve çimdikleme (%26,3) olarak görüldü. Duygusal istismarda ise yüksek sesle bağırma ve sözlerini görmezden gelme sık saptandı. Otizm şiddeti ağır olan hastaların daha sık fiziksel ve duygusal istismara maruz kaldıkları görüldü. Yine sosyo-kültürel seviyesi düşük olan ailelerin çocuklarını daha çok ihmal ettiği saptandı. Şiddet içermeyen disiplin yöntemlerinden en sık çocuğu güzel bir davranışı karşısında ödüllendirme görüldü ve bunun genç aileler tarafından daha sık yapıldığı saptandı. Sonuç: İhmal ve istismar günümüzde çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gelişimsel geriliği olan hastalar daha fazla risk altındadır. OSB tanılı çocuklarda, özellikle düşük sosyoekonomik seviyeden geliyor olmak ve ağır şiddette OSB olmak, öncelikle duygusal istismar ve fiziksel istismar için risk gurubu olarak saptanmıştır. Klinisyenlerin, bu hasta grubunun izlemlerinde, bu açıdan dikkatli olması gerekebilir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aim: ASD is a life-long illness that often affects learning and creates difficulties in the life and development process of the family and the individual. It is known that children with chronic diseases and developmental delays and communication problems are at risk for child abuse and neglect. However, little is known about the prevalence of maltreatment in autism spectrum disorder. The aim of this study was to determine the factors leading to child abuse and neglect in patients with ASD. Methods: 118 patients diagnosed as ASD were included in the Outpatient Clinics of Dr. Behçet Uz Children's Hospital. Using the ICAST-P parental questionnaire, one of the child abuse screening tools developed by the International Association for the Prevention of Child Neglect and Abuse (ISPCAN), the frequency of neglect abuse was tried to be determined. Afterwards, a case report form containing risk factors that may affect neglect and abuse was completed. In this form, the patient's age, gender, age of onset of symptoms, age at first referral, age at diagnosis, educational status (special education, formal education), accompanying psychiatric disease, accompanying chronic disease, number of children in the family, the number of children in the family, family structure (extended family nuclear family), socioeconomic level, mother-father's age, educational status, occupation, whether they were together, their place of residence, the presence of psychiatric disorder and / or chronic illness of other individuals caring for or living at home. Results: Emotional abuse (72.9%) was the most common type of abuse in the study group. In addition, physical abuse was 60.2%, sexual abuse was 2% and neglect was 24.6%. The most common physical abuse was shaking (26.3%) and pinching (26.3%). In emotional abuse, loud shouting and ignoring his words were frequent. Patients with severe autism were more frequently exposed to physical and emotional abuse. In addition, it was found that families with low socio-cultural level neglected their children more. The most frequent non-violent disciplinary methods were rewarding the child for his / her good behavior and this was done more often by young families. Conclusion: Neglect and abuse is a very important public health problem worldwide. Patients with developmental retardation are at greater risk. In children with ASD, especially low socioeconomic status and severe ASD were identified as risk groups for emotional abuse. Clinicians may need to be cautious in the follow-up of this patient group.