Çift taraflı sinüs lifting ve dental implant yapılan hastalarda düşük enerjili lazer tadavisi uygulayarak kemiğin dansitometrik değerlendirilmesi
Densitometric evaluation of bone after applying low level laser in patients treated with bilateral sinus lifting and implant placement
  1. Tez No: 334137
  2. Yazar: İLHAM MEHDİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT BORA SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminiyum step-wedge, DELT, demineralize kemik matriksi, dental implant, dijital dansitrometre, maksiller sinüs, sinüs ogmentasyonu, Aluminum step-wedge, demineralized bone matrix, dental implant, digital densitometry, low level laser therapy, maxillary sinus, sins augmentation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmamızda çift taraflı sinüs lifting ve aynı seasnda dental implant yapılan hastalarda DELT?nin kemik iyileşmesi üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi planlanmıştır. Protetik rehabilitasyonu için implant yaptırmak isteyen, posterior maksillada bilateral parsiyel dişsizliği bulunan ve bilateral simüs ogmentasyonu ve aynı seansda dental implantı yapılabilen hastalar çalışmaya alınmıştır. Hastalarda bilateral sinüs ogmentasyonu ve dental implant aynı seansda yapılmış olup bir tarafa 1, 3, 5. ve 7. günlerde ?= 630-660 nm dalga boyunda 75 mw / cm² güc yoğunluğunda, frekansı 0 ayarlanmış 6-8 dak. süreyle DELT uygulanmıştır. Hastalardan operasyon öncesi ve operasyondan sonraki 1., 3. ve 6. aylarda alüminyum step-wedge kullanılarak panoramik filmler alınmıstır. Bu filmler üzerinde optik dansite ölçümleri 1mm çaplı Cardinal Health Dijital Dansitometer (Fluke Biomedical 07- 443) ile yapılmıstır. Dijital dansitometreden okunan değerler her bir film için alüminyum eşdeğer kalınlığı belirlenerek kaydedilmiştir. Bu elde edilen veriler her hasta için değerlendirildiğinde zaman içinde DELT?e uygulanan tarafla diğer tarafta kemiğin optik yoğunluklarında değişim saptanmıştır. Sonuç olarak: dansitometrik elde edilen verilere göre DELT?e uygulanan taraftaki ölçümlerde, diğer tarafa oranla daha fazla artış görülmüştür. Veriler istatistiksel değerlendirildiği zaman 1. ayda anlamsız, 3. ve 6. ayda anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to evaluate the effects of low-level laser therapy on bone healing in patients with simultaneous bilateral sinus lifting and dental implant application. Patients with bilateral maxillary posterior partially edentulous patients who need sinus bone augmentation were included in our study. Sinus bone augmentation and dental implant surgeries were done simultaneously. Low level laser therapy was (?= 630-660 nm, 75 mw / cm², 6-8 mins) applied for just one operation side at 1st, 3rd, 5th and 7th days. Panoramic radiographs were taken at the 1st, 3rd and 6th months using aluminum step ? wedge technique. Optic Density analyses were performed using Cardinal Health Digital Densitometer (Fluke Biomedical 07-443) with 1mm diameter. Digital densitometric results and equivalent aluminum thickness for each radiograph. These data were used to evaluate changes in optical bone densitometry to compare the LLLT applied side and control side for each patient. LLLT showed better results than the control side according to densitometric results. According to results of the densitometric evaluation, increase of bone density at the 1st month is not statistically significant but it is statistically significant for the 3rd and 6th months for LLLT side.