Ortognatik cerrahi tedavisi gören klas III bireylerde uygulanan cerrahi yönteme bağlı olarak meydana gelen değişikliklerin uzun dönemde incelenmesi
Long-term evaluation of the results due to surgical procedures in class III correction with orthognathic surgery
  1. Tez No: 334169
  2. Yazar: RUHENGİZ AFANDİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN UFUK TOYGAR MEMİKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bimaksiler ortognatik cerrahi, Klas III, iskeletsel doku, faringeal hava yolu, nüks, Bimaxillary orthognathic surgery, Class III, skeletal tissue, pharyngeal airway, relapse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, bimaksiler ortognatik cerrahi sonrasında iskeletsel dokuların, farengeal havayolunun, hyoid konumunun, baş postürünün kısa ve uzun dönemdeki değişikliklerini değerlendirebilmektir. Elde edilen bilgiler ışığında ameliyat öncesi hastalarımızı bilgilendirmek ve ameliyat sonrasında havayolunun daralma olasılığı bulunan hastalarda obezite, kısa boyunluluk, nasal septum deviasyonu, makroglossia, geniş uvula, horlama, kronik üst solunum yolu rahatsızlığı gibi risk faktörlerinin bulunması durumunda ameliyat kontrendikasyonunu koyabilmek ve gerekli durumlarda ilgili uzmana göndermektir. Klas III hastalarda bimaksiler ortognatik cerrahi sonrası hava yolunu değerlendirmek amacıyla çalışmamızda toplam 26 erişkin bireyin sefalometrik kayıtları kullanılmıştır. Hastaların tedavi başı (T1), ameliyat öncesi (T2), operasyondan ortalama 5 ay sonra (T3), 1 sene sonra (T4), 2 yıl 9 ay sonra (T5) ve 4 yıl 8 ay sonra (T6) alınan sefalometrik kayıtları değerlendirilmiştir. İskeletsel ölçümler bu dönemler boyunca önemli düzeyde stabil kalmıştır. Dik yön ölçümlerinde takip döneminde azalma saptanırken, hyoid kemik konumu ve baş postürü ameliyat öncesi, sonrası ve takip dönemlerinde anlamlı bir değişiklik göstermemiştir. Operasyon sonrası (T3) ve takip (T5) döneminde nasofarinksin boyutsal ölçümü PNS-R anlamlı derecede artmıştır. Orofaringeal boyutsal ölçümlerden MPS (orta faringeal uzunluk) T6 döneminde anlamlı artış göstermiştir. Orofarinks ve hipofarinks alanlarında belirgin bir değişiklik gözlenmemiştir. Hipofaringeal alan ve total alan ölçümlerinde T6 döneminde anlamlı artışlar izlenmiştir. Çalışma kapsamında elde ettiğimiz bulgular değerlendirildiğinde çift çene cerrahi operasyonların sonucunda hava yolunda farklı dönemlerde daralma ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the long-term stability of skeletal tissue, pharyngeal airway, hyoid bone position and cranio-cervical posture after bimaxillary orthognathic surgery. With the light of these findings, we aim to give accurate, comprehensive information to our future surgery patients whether they are or they are not good candidates for surgery in case they have a risk of airway constriction due to surgical procedures accompanied with obesity, short neck, nasal septum deviation, macroglossia, wide uvula, snoring, chronic upper resprituary problems. After determining the risks and needs of this group of patients, we are planning to consult them with a specialist. Therefore, the cephalometric records of 26 Class III adult patients who had undergone bimaxillary surgery were included in the study to assess the changes in the airway dimensions following orthognathic surgery. Cephalometric records were taken before the treatment (T1), before the surgery (T2), about 5 months after the surgery (T3), about 1 year after the surgery (T4), about 2 years and 9 month after the surgery (T5) and about 4 years and 8 months after the surgery (T6). When the results at T1 and follow-up period were evaluated, no differences were observed at the position of hyoid bone and the cranio-servical posture. Nasopharygeal linear PNS-R parameter was significantly increased during T3 and T5 periods. Oropharyngeal linear MPS (middle pharyngeal length) parameter was significantly increased in the T6 period. No differences were found at oropharyngeal and hipopharyngeal areas. Hypopharyngeal and total area measurements were significantly increased in the T6 period. As a result of this study, we could conclude that bimaxillary surgical procedures do not have constriction effects on pharyngeal airway dimensions.