Lomber radikülopatilerde Radyofrekans Nükleoplasti ve Dekompresyon işlemlerinin etkinliğinin retrospektif olarak karşılaştırılması
The comparison of the efficacy of Radiofrequency Nucleoplasty and Decompression in lomber radiculopaty; a retrospective review
  1. Tez No: 334180
  2. Yazar: BARIŞ ADAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber radikülopati, bacak ağrısı, nükleoplasti, targeted disk dekompresyon, kronik ağrı, radyofrekans termo koagülasyon, lumbar radiculopathy, leg pain, nucleoplasty, targeted disc decompression, chronic pain, radiofrequency thermo coagulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Lomber Radikülopatilerde Radyofrekans Nükleoplasti ile Dekompresyon İşlemlerinin Etkinliklerinin Karşılaştırılması; Retrospektif Çalışma AMAÇ: Lomber radikülopati medikal ve sosyoekonomik problemlere yol açan bir sorundur. Radikülopati tedavisinde uygulanan lomber radyofrekans nükleoplasti ve dekompresyon işlemleri, minimal invaziv yöntemlerdir. Bu çalışmada konvansiyonel tedavinin başarısız olduğu lomber radikülopatili hastalarda lomber RFTC nükleoplasti ve dekompresyon işlemlerinin etkinliğinin retrospektif olarak erken ve uzun dönem araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Ocak 2010 ? Aralık 2012 yılları arasında lomber RFTC nükleoplasti yapılan 36 hastanın ve targeted disk dekompresyon yapılan 37 hastanın dosyaları retrospektif olarak taranarak mevcut kişisel bilgilerinden hastaların kendilerine ulaşılarak çeşitli ağrı ölçekleri ve memnuniyet skalaları ile değerlendirilmeleri yapıldı. Hastalar; işlem öncesi, işlem sonrası 1, 6 ve 12. aylarda VAS (Vizüel Ağrı Skalası), FRI (Fonksiyonel Derecelendirme Skalası), NRS (Numerik Ağrı Skalası), BAI (Bel Ağrısı İndeksi), OLBPDI (Oswestry Bel Ağrısı Değerlendirme Formu), RMLBPQ (Rolland-Morris Bel Ağrısı Sorgulama Formu) ile değerlendirildi. Ayrıca hasta memnuniyet skalası NASS (Kuzey Amerika Omurga Derneği Memnuniyet Skalası) ile işlem ile ilgili düşünceleri 12. ay sonunda araştırıldı. SONUÇLAR: Hastaların ağrıları işlem öncesi ve işlem sonrası 1, 6 ve 12. aylar olmak üzere tüm ağrı skalaları ile değerlendirildi. Tüm ağrı ölçeklerindeki azalmalar istatistiksel olarak analamlı bulundu. Fakat 1, 6, 12 aylardaki VAS değerleri ve 6. ay NRS değerlerindeki düşüş targeted disk dekompresyon grubunda daha fazla olarak tespit edilirken nükleoplasti grubundaki değerler daha yüksek seviyede kaldı, bu da istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca analjezik tüketimi, sakatlık ve işgöremezlik düzeylerinde her iki grupta da istatistiksel olarak belirgin bir azalma tespit edildi. SONUÇ: Lomber radikülopatili hastalarda, hem radyofrekans nükleoplasti hem de targeted disk dekompresyon efektif tedavilerdir. Farklı mekanizmalarına rağmen sonuçlarda belirgin farklılık bulunmamaktadır. Her iki teknik de analjezik tüketiminde, sakatlık ve işgöremezlik düzeylerinde belirgin azalma sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Comparison of the Efficacy of Radiofrequency Nucleoplasty and Decompression in Lomber Radiculopaty; A Retrospective Review OBJECTİVES: Lumbar radiculopathy is a issue that causes medical and socioeconomic problems. Radiofrequency nucleoplasty and decompression are minimally invasive procedure for the treatment of low back pain. The aim of this study is to compare early and long term efficacy of lomber radiofrequency nucleoplasty and decompression in patients with lomber radiculopathy who failed conventional therapy previously. METHOD: Medical records of 37 patients who received targeted disc decompression and 36 patients who received lomber radiofrequency nucleoplasty procedure between January 2010? December 2012 were retrospectively examined and noted. These patients were evaluated with specific pain and satisfaction scales. For assessment of patients VAS (Visual Analog Scale), NRS (Numeric Rating Scale), FRI (Functional Rating Index), BAI (Backache index), OLBPDI (Oswestry Lomber Back Pain Disability İndex), RMLBPQ (Rolland-Morris Lomber Back Pain Questionnaire) scales were used before treatment and 1, 6, 12 months after the procedure. Furthermore, NASSSS (North American Spine Society Satisfaction Scale) were used for patient satisfaction at 12. month after the procedure. RESULTS: All pain scores of the patients were compared before the procedure and 1, 6, 12 months after the procedure. Statistically significant postoperative improvement concerning all the pain scores were evident in both groups. Whereas the VAS score of 1, 6, 12 months and NRS score of 6. month slightly increased in the radiofrequency nucleoplasty, VAS and NRS scores stayed on a low level in the targeted disc decompression group. A statistically significant reduction in analgesic consumption, disability and occupational incapacitation was observed in both groups. CONCLUSİON: Both Nucleoplasty and Targeted Disc Decompression are effective therapies for lumbar radiculopathy (leg pain with or without low back pain). Regardless of the different mechanism no significant differences in the outcomes were found. Both techniques result in significant reductions in levels of disability and incapacity for work as well as decreased analgesic consumption.