Akut koroner sendrom hastalarında farklı aspirin dozlarının antiagregan etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness of different antiplatelet doses of aspirin in patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 334201
  2. Yazar: HACI ALİ KÜRKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞDAŞ ÖZDÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspirin, Aspirin direnci, Akut koroner sendrom, Trombosit fonksiyonları, aspirin, aspirin resistance, acute coronary syndrome, platelet function
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç. Aspirin trombosit fonksiyon inhibitörüdür ve akut koroner sendrom (AKS) tedavisinin temel taşlarından biridir. Ancak AKS hastalarında aspirin?in ideal dozu ve kulanım şekli net değildir. Bu çalışmanın amacı akut koroner sendrom hastalarında farklı aspirin dozları ve uygulama şekillerinin aspirin?in antiagregan etkinliği üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji kliniğini koroner yoğun bakım ünitesine akut koroner sendrom tanısı ile yatırılan toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan olgular kullandıkları aspirin dozu esas alınarak üç gruba ayrılmıştır (günde tek doz 300 mg, günde 3 doz 100 mg ve günde tek doz 100 mg,). AKS?un 3.günü aspirin alımından 2 saat sonra (erken) ve ilk aspirin dozundan 24 saat sonra bakılan (geç) trombosit agregasyon düzeyleri VerifyNow® Aspirin testi ile değerlendirilmiştir Bulgular.Hastaların 10?u kadın (%33) ve 20?si erkekti (%67) ve ortalama yaş 61,2±11,5 yıl idi.Gruplar arasında demografik ve laboratuvar verileri açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Aspirin antiagregan etkinliği karşılaştırıldığında, 2.saatte ölçülen değerler günde 300mg aspirin alanlarda 402,4±29,3, günde 3 defa 100mg aspirin alanlarda 440,4±36,7 ve günde tek doz 100mg aspirin alanlarda 418,2±41 ARU olarak bulunmuştur (p=0,04). Tüm gruplarda ikinci saatte izlenen değerlerin 24.saat ölçümlerinde yükseldiği tespit edilse de, bu yükselme en az3x100 mg alan hastalar olmuştur ve gruplar arasında 24.saat değerleri arasında fark saptanmamıştır. Çalışmadaki hiçbir hastada aspirin direnci görülmemiştir. Sonuç. AKS hastalarında günde 100mg ve 300mg aspirin?in antiagregan etkinliği, gün içerisinde azalmakla birlikte etkin bir şekilde sürdüğü ve dozlar arasında fark olmadığı görülmüştür. Bölünmüş dozlarda aspirin kullanılmasının teorik avantajları olmasına rağmen, çalışmamızda üstünlüğü gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aspirin is an inhibitor of platelet function and is one of the cornerstones of acute coronary syndrome (ACS) treatment. However, the ideal dose and usage of aspirin in patients with ACS is not clear. The aim of this study is to investigate the antiplatelet effects of different aspirin doses and application ways in patients with ACS. Method: This study included 30 patients that were admitted to Cardiology Clinic of Ankara University Faculty of Medicine with a diagnosis of acute coronary syndrome. The patients included in the study were divided into three groups based on the dose of aspirin utilization (1x100 mg, 1x300 mg, and 3x100 mg). On 3rd day of acute coronary syndrome, thrombocyte aggregation levels, which were assesed by VerifyNow® aspirin test, were compared at 2 hours (early) and 24 hours (late) after initial aspirin. Results: Ten of the patients (33%) were women and 20 were men (67%) and mean age was 61.2±11.5 years. According to demographic and laboratory characteristics, no statistical difference was determined between the groups. Antiplatelet effect of aspirin at 2nd hour were as follows respectively; 402.4 ± 29.3 ARU in aspirin 300mg per day group, 440.4± 36.7 ARU in 100mg 3 times a day group and 418.2 ± 41 ARU in aspirin 100 mg per day group (p = 0.04). All groups? ARU values were increased at 24th hour compared with first 2nd hour measurements but this increase was minimum in 3x100 mg aspirin group. There were no difference in ARU values at 24th hour measurement between groups. No aspirin resistance observed in any of the patients. Conclusion: Antiplatelet effect of both 100 mg and 300 mg aspirin doses decreased during the day but their efficacy still continued and no difference was detected between the doses. Despite the theoretical advantages of the use of aspirin in divided doses, our study did not support this