Deneysel hiperhomosisteinemi oluşturulmuş sıçanlarda nar (Punica granatum L.) çiçeğinin plazma ve beyin dokularında oksidan sistemler üzerindeki etkilerinin araştırılması
Chronic hyperhomocysteinemicin rats pomegranate (Punica granatum L.) flower plasma and brain tissues oxidant system and the effects of oxidative damage
- Tez No: 334236
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hiperhomosisteinemi, narçiçeği, oksidan-antioksidan sistemler, reaktif gliozis, rat, Hyperhomocysteinemia, Punica granatum L, oxidant-antioxidant systems, reactive gliosis, rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Hiperhomosisteinemi (hHcy), serbest radikal üretimi ve reaktif gliozis gibi beyin hasarı durumları için önemli bir risk faktörüdür. Punica granatum L. (Narçiçeği) ise güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, kronik hHcy oluşturulan ratlarda homosisteinin oksidan-antioksidan sistemler ve reaktif gliozis üzerindeki etkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca NÇ'nin hHcy ile indüklenmiş oksidatif strese karşı muhtemel koruyucu etkinliği belirlenmiştir.Çalışmada toplam 21 adet yetişkin Wistar cinsi erkek rat kullanılmıştır. Kontrol grubundaki hayvanlar (n=7) 6 hafta boyunca sadece normal rat yemiyle beslenmiştir. 2. gruba (n=7) 6 hafta boyunca normal beslenmelerine ilaveten içme sularına 1,5 g/kg/gün dozda L-metiyonin katılarak kronik hHcy oluşturulmuştur. 3. gruba ise (n=7) aynı yolla hHcy oluşturularak 500 mg/kg/gün dozda NÇ ekstresi, pellet halindeki standart yem içinde verilmiştir. Altı haftalık deney periyodunun sonunda tüm ratlar dekapite edilerek kan örnekleri ve beyin dokuları elde edilmiştir.hHcy grubunda lipid peroksidasyon göstergesi olan parametreler artarken, NÇ uygulanmasının bu parametreleri anlamlı şekilde düşürdüğü gözlenmiştir. hHcy'nin beyindeki reaktif gliozis göstergeleri olan glial fibriler asidik protein ile S100 proteini düzeylerini ve nöron spesifik enolaz aktivitesini artırdığı, NÇ'nin ise bu artışları önlediği belirlenmiştir.Sonuç olarak NÇ'nin beyin dokularında hHcy'nin yol açtığı lipid peroksidasyonu azalttığı, antioksidan aktiviteyi artırdığı ve reaktif gliozisi engellediği ortaya konmuştur. Bu sonuçlara dayanarak NÇ'nin rat beyin dokularında nöroprotektif etkilere sahip olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Hyperhomocysteinemia (hHcy) is an important risk factor in brain damage circumstances such as free radical production and reactive gliosis. Punica granatum L. (PGL) is known as a powerful antioxidant substance. It is aimed to investigate the effect of homocystein on oxidant-antioxidant systems and reactive gliosis in rat with hHcy in the present study. Additionally, it is determined the possible protective effect of PGL against the hHcy induced oxidative stress.Totally 21 adult Wistar rats were used in this study. Animals in control group (n=7) were only fed with standard food for six weeks. hHcy was constituted in second group (n=7) by applying L-methionine (1.5 g/kg/day) in drinking water in addition to standard feed for six week. The rats in third group were received PGL (500mg/kg/day) in standard rat feed in addition to L-methionine for six week (n=7). All rats were decapitated and blood and brain tissue samples were collected after six weekly experimental period.Some parameters revealing lipid peroxidation increased in hHcy group whereas PGL treatment significantly decreased these parameters. Additionally, hHcy caused augmentation on glial fibrillary acidic protein and S100 protein levels and neuron specific enolase activity. PGL treatment prevented these augmentations.In summary, it is revealed that PGL diminished hHcy induced lipid peroxidation, increased antioxidant activity and decreased reactive gliosis in rat brain tissues. Based on these results, we could express that PGL has neuroprotective effect in rat brain.