Is hyperhomocysteinemia a risk factor for cognitive defects in rats exposed to metformin
Diyabetli sıçanlarda metformin kullanımına bağlı görülebilecek hiperhomosisteinemi kognitiv değişiklikler için risk faktörü müdür
  1. Tez No: 464116
  2. Yazar: VUSALA ABDULLAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE GENC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: diyabetik sıçanlar, metformin, bellek kaybı, pasif sakınma testi, diabetic rats, metformin, cognitive disease, passive avoidance test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Diyabet günümüzde yaygın olarak görülen metabolik bir hastalıktır. Metformin de DM tedavisinde çok fazla kullanılan ilaç olmakla beraber diyare, B12 eksikliği gibi yan etkilere sahip bir ajandır. Çalışmadaki amaç Metforminin vitamin B12 eksikliğine sebep olan yan etkisinin diabetli sıçanlar üzerinde araştırılmasıdır. 21 günlük deney sürecinde metforminle tedavi edilen diyabetli sıçanlarda B12 eksikliğinin ve buna bağlı olarak Hiperhomosisteineminin gelişip-gelişmediğinin ve kognitiv değişikliklerin test edilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışma deney hayvanları üzerinde gerçekleştirilmiş kontrollü bir çalışma olup Şubat 2015 - Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Streptozotocin(STZ) ajanıyla diyabet oluşturulmuş Spraque–Dawley 24 dişi sıçan Metformin - Kontrol, STZ-Kontrol, STZ–Metformin ve Kontrol-Kontrol grubu olarak 4 farklı gruba ayrılmışlardır. 21 günlük deney sürecinde tedavi gruplarına her gün 250 mg/kg dozda (p.o.) metformin, kontrol gruplarına ise her gün 2,5 cc (p.o.) distile su plasebo olarak uygulanmıştır. 21 günlük tedavi sürecinin sonunda deney gruplarında hafıza kaybının saptanması amacıyla Passiv Avoidance Testi yapılmıştır. Deney sonlandırılması dekapitasyon yoluyla yapılmış, kan örneyi alınarak Homocystein Elisa kitle serum homosistein düzeylerine bakılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Bu çalışmada deney hayvanlarında hafıza kaybını gözlemlemek amacıyla yapılan PassiveAvoidance testi ve dekapitasyon yoluyla yaşamına son verilen hayvanlardan alınan kan örneklerinden Homocystein değerlerinin test edilmesi sonucunda çalışma ve kontrol grupları arasında istatiksel olarak anlam bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetus mellitus currently is a very wide spread metabolic disorder. Metformin from Biguanides is a commonly used agent in DM treatment with side effects like diarrhea and Vitamin B12 deficiency. Aim of the study was to investigate Metformin's side effect, causing vitamin B12 deficiency on diabetic rats. Furthermore, it is known that deficiency of vitamin B12 leads to hyperhomocysteinemia. I examined how Hyperhomocysteinemia developes due to B12 deficiency due to metformin usage for a certain period of time, and whether cognitive changes might take place. Material and Method: This study is a prospectous and controlled work carried out between February and July 2015 on experimental animals. 24 female Sparque-Dawley rats were grouped in 4 different groups named Metformin-Control, STZ – Control, STZ – Metformin and Control- Control. Rats were daily given 250 mg/kg (p.o.) metformin and 2.5 cc (p.o.) distilled water as placebo treatment and control groups respectively for 21 days. At the end of this period, Passive avoidance test was applied to observe memory loss. After this application, blood was taken from animals, serum was isolated and checked for Homocystein levels. Findings and Result: In this study Passive Avoidance test did not result in a statistically significant change between groups. Homocystein (Hcy) data between treatment and control groups did not give statistically significant change either.