Lokal ileri evre meme kanserli hastalarda, neoadjuvan kemoterapinin VEGF ve KI-67 değişimine etkisi
Affect of neoadjuvant chemotherapy on VEGF and KI 67 in locally advansed breast cancer
- Tez No: 334249
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YALÇIN KEKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, tümör çapı, VEGF, Ki-67, Cerb-B2, Breast cancer, neoadjuvant chemotherapy, tumor diameter, vascular endothelial growth factor, Ki-67, estrogen receptor, progesterone receptor, Cerb-B2
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Neoadjuvan kemoterapi, lokal ileri evre meme kanserli hastaların tedavisinde günümüzde kullanılan bir yöntemdir. Neoadjuvan kemoterapi ile primer operable meme kanserlerinde meme koruyucu cerrahi şansı artmakta, inoperable ve inflamatuvar meme kanserlerinde ise operabiliteyi sağlayıp sağkalımı uzatmaktadır. Neoadjuvan kemoterapi uygulaması esnasında verilen sitotoksik ajanların etkisiyle neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrasında değerlendirilen bazı parametrelerde değişimler olmaktadır. Amaç: Bu çalışmada lokal ileri evre meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapi etkisiyle tümör çapı, tümörlü dokuda çalışılan vasküler endotelyal growth faktör, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü, Ki-67 ve Cerb-B2 düzeylerinde değişim olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı?nda 2008 ve 2013 yılları arasında lokal ileri evre meme kanseri (Evre III-A, evre III-B, evre III-C) nedeniyle tedavi gören, çalışmaya başlamadan önceki hastaların da çalışmaya dahil edildiği 69 hastanın verileri prospektif olarak araştırılmıştır. Tümör çapı, tümörlü dokuda çalışılan vasküler endotelyal growth faktör, Ki-67, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve Cerb-B2 düzeyleri neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrası dönemde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Neoadjuvan kemoterapi öncesi dönemde tümörlü dokuda değerlendirilen vasküler endotelyal growth faktör, Ki-67, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve Cerb-B2 düzeyleri ile; neoadjuvan kemoterapi sonrası dönemde değerlendirilen tümör çapı, vasküler endotelyal growth faktör, Ki-67, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve Cerb-B2 arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmada lokal ileri evre meme kanserli hastalara uygulanan neoadjuvan kemoterapinin etkisiyle tümör çapı, vasküler endotelyal growth faktör, Ki-67, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve Cerb-B2 gibi parametrelerde istatistiksel olarak değişim olabileceği saptanmıştır. Tümörlü dokuda çalışılan vasküler endotelyal growth faktör düzeyindeki anlamlı değişim, tümörün anjiyogenezisinin ve bu yolla metastaz yapabilme yeteneğinin neoadjuvan kemoterapi etkisiyle azalabileceği sonucunu düşündürmektedir. Tümörlü dokuda çalışılan Ki-67 proliferasyon indeksi düzeylerindeki anlamlı değişim; malign hücre proliferasyonunun neoadjuvan kemoterapi etkisiyle azaldığını gösterebilir. Değerlendirilen vasküler endotelyal growth faktör, Ki-67, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve Cerb-B2 düzeylerindeki değişikliklerin kliniğe olan yansımaları için, uzun dönem sonuçlarının değerlendirildiği randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
In this days treatment of locally advanced breast cancer is neoadjuvant chemoterapy. Neoadjuvant chemotherapy increases chance of surgery in primer operable breast cancers and increases survey time in inoperable and inflamatuar breast cancers. With neoadjuvant chemotherapy some parameters will be change before and after neoadjuvant chemotherapy. Purpose: In this study we research changes of tumor diameter, in tumor tissue vascular endothelial growth factor, Ki-67, estrogen receptor, progesterone receptor and Cerb-B2 parameters with neoadjuvant chemotherapy. Materials and Methods: Between 2008-2013 at Department of Surgery in Medical Faculty of Çukurova University and Department of Oncology, a group of 69 patients between 28-76 ages who treated for locally advanced breast cancer. This study performed with retrospective and prospective analysis. Tumor diameter, in tumor tissue vascular endothelial growth factor, Ki-67, estrogen receptor, progesterone receptor, Cerb-B2 parameters compored before and after neoadjuvant chemotherapy. Results: We found statistically significant conclusions between before and after neoadjuvant chemotherapy for tumor diameter, in tumor tissue vascular endothelial growth factor, Ki-67, estrogen receptor, progesterone receptor, Cerb-B2 parameters. Conclusion: In this study neoadjuvant chemotherapy will be statistically changes tumor diameter, in tumor tissue vascular endothelial growth factor, Ki-67, estrogen receptor, progesterone receptor, Cerb-B2 parameters in locally advanced breast cancer. Changing of VEGF in tumor tissue shows us angiogenesis of tumor and ability of metastasis will be decrease with neoadjuvant chemotherapy. Changes of proliferation index of Ki-67, shows us neoadjuvant chemotherapy will decrease malign cell proliferation. We need more randomise clinically studies to evaluate vascular endothelial growth factor, Ki-67, estrogen receptor, progesterone receptor, Cerb-B2 parameters affect to clinic.