Akciğer adenokarsinomlarında EML4-ALK füzyonunun araştırılması ve klinik, histopatolojik bulgularla korelasyonu
Research of fusion EML4-ALK in lung adenocarcinomas and its correlation with clinical and histopathological findings
- Tez No: 334253
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA GÜMÜRDÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer adenokarsinomu, EML4-ALK, FISH, Lung adenocarcinoma, EML4-ALK, FISH
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Akciğer Adenokarsinomlarında EML4-ALK Füzyonunun Araştırılması ve Klinik, Histopatolojik Bulgularla Korelasyonu Giriş-Amaç: Akciğer kanseri tüm dünyada en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Sigara akciğer kanserine neden olan en önemli faktördür. Adenokarsinomlar akciğer kanserlerinin en sık görülen histolojik tipidir. Akciğer kanseri genelde ileri evrede tanı alır ve geleneksel kemoterapi ile 5 yıllık sağkalım ancak % 15 oranındadır. EML4-ALK füzyonu akciğer adenokarsinomlarında % 3-5 oranında saptanmaktadır. EML4-ALK pozitifliğine sahip adenokarsinomlarda tirozin kinaz inhibitörlerinin, hedefe yönelik tedavide standart kemoterapiyle karşılaştırıldığında sağkalım üzerine belirgin etkileri vardır. Bu çalışmada amaç; akciğer adenokarsinomlarında EML4-ALK füzyonunu araştırmak, klinik ve histoplatolojik bulgularla ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç-Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı?nda 2006-2013 yılları arasında tanı almış 117 akciğer adenokarsinomu olgusu çalışmaya alındı. Olgulara ait parafin bloklardan alınan 3 ?m kalınlığındaki kesitlere FISH yöntemi uygulandı. ALK pozitifliğinin yaş, cinsiyet, tümör boyutu, evre ve sigara alışkanlığı ile ilişkisini araştırmak için Chi-Square Testi uygulandı. Bulgular: Akciğer adenokarsinomlarında EML4-ALK pozitifliği %5,1 oranında saptandı. Tüm pozitif olgular erkek olup ortalama yaş 66,3?tür. Tüm hastaların sigara kullanma alışkanlıkları vardır. Üç olgu evre III, 2 olgu evre II ve bir olgu evre I olup ortalama tümör boyutu 5,9 cm?dir. Yapılan istatistiksel analizlerde ALK pozitifliği ile yaş (p:0,595), cinsiyet (p:0,595), sigara öyküsü (p:0,587), tümör boyutu (p:1,000) ve klinik evre (p:1,000) arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Beş olgu, histopatolojik olarak solid ve asiner paternin baskın olduğu mikst tipte olup, bir olgu müsinöz adenokarsinomdur. İki olgu taşlı yüzük hücreleri, bir olguda da şeffaf hücreler içermektedir. Sonuç: Çalışmamızda sonuç olarak Akciğer adenokarsinomu olgularında ALK pozitifliğinin yaş, cinsiyet sigara alışkanlığı, evre, tümör boyutu ile anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Histopatolojik olarak ALK pozitifliği, solid, asiner büyüme paterni ve taşlı yüzük hücrelerinin varlığı ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Akciğer Adenokarsinomlarında EML4-ALK Füzyonunun Araştırılması ve Klinik, Histopatolojik Bulgularla Korelasyonu Introduction-Aim: Lung cancer is a kind of cancer which causes of death all over the world. Smoking is the most important factor causing lung cancer. Adenocarcinomas the most common histological type of lung cancer. In general, lung cancer is diagnosed at an advanced stage, and it provides 5-year survival with conventional chemotherapy, but only 15%. The fusion EMLA-ALK is determined as 3-5 % rate in lung adenocarcinomas. Tyrosine kinase inhibitors in the adenocarcinomas which have the positiveness of EMLA-ALK, have significant effects on survival when it encounters with standard chemotherapy in targeted therapy. The aim in this study is to search of fusion EMLA-ALK in lung adenocarcinomas and to prove the relationship with clinical and histopathological findings. Material-Method: 117 lung adenocarcinoma events got into study which got diagnosis between 2006 and 2013 in the Pathology Department of the Medical Faculty of Çukurova University. FISH Method was applied for 3 µm thick-cuts getting from paraffin blocks belong to the events. Findings: The positiveness of EMLA-ALK in lung adenocarcinomas is determined as 5.1 % rate. All positive events are male and the mean age is 66.3. All patients have smoking habit. 3 cases are stage III, 2 cases are stage II, 1 case is stage I and average tumor size is 5.9 cm. Any significant relationship could not be found among age (p:0.595), sex (p:0.595), smoking history (p:0.587), tumor size (p:1.000) and clinic stage (p:1.000) with ALK positiveness in the statistical analysis done. Five cases are in mikst type which solid and acinar pattern is mostly dominant and one case is mucinous adenocarcinoma. Two cases contain signet ring cells and one case contains clear cells. Result: As a result, any significant relationship could not be found among age, sex, smoking habit, stage, tumor size with ALK positiveness lung adenocarcinomas in our study. ALK positiveness is related to solid, acinar growing pattern and signet ring cells.