Hepatosellüler karsinomda eEZH2, Bmi-1, HSP70, CAP2 ve glutamin sentetaz proteinlerinin immünohistokimyasal yöntemle araştırılması ve bulguların agresif klinik davranıştaki rolünün değerlendirilmesi
Research over EZH2, Bmi-1, HSP70, CAP2 and proteins of glutamin synthetase with immunohistochemical method for the case of hepatocellular carcinoma and evaluation of the symptoms and their role in the agressive clinical behaviour
- Tez No: 334261
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN DORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler karsinom, EZH2, Bmi-1, İmmünhistokimya, Hepatocellular carcinoma, EZH2, Bmi-1, Immunohistochemical
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş-Amaç: Hepatosellüler karsinom, genel olarak kronik karaciğer hastalığı veya siroz zemininde gelişen, dünya genelinde en ölümcül olan tümörler arasında ön sıralarda yer alan, karaciğerin primer bir tümörüdür. Dünyada 5. en sık görülen kanser olup, kansere bağlı ölümlerde 3. sırada yer almaktadır. Bu çalışmada Hepatosellüler karsinomda EZH2, Bmi-1, HSP70, GS ve CAP2 proteinlerinin ekspresyonunu ve agresif klinik davranış üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı?nda 2007-2012 yılları arasında incelenen 50 Hepatosellüler karsinom olgusu dahil edildi ve immünohistokimyasal yöntem ile EZH2, Bmi-1, HSP70, GS ve CAP2 antikorları uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 41?i (% 82) erkek, 9?u (% 18) kadındı. Hastaların 29?u eks olmuştur ve tahmini yaşam süreleri 30±3 (24-37) ay olarak belirlenmiştir. Hastaların 22?sinde (% 44) damar invazyonu mevcut olup invazyon olan grupta ortalama yaşam süresi 16±3 ay iken, invazyon izlenmeyen grupta ise 36±4 ay idi ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.019). Glutamin Sentetaz ile 22 olguda (% 44) düşük düzeyde, 28 olguda (% 56) yüksek düzeyde ekspresyon saptanmıştır. Ekspresyon düzeyleri yüksek olgularda, tahmini yaşam süresi 15±2 ay iken; GS?ın düşük düzeyde ekspresyon gösterdiği olgularda ortalama yaşam süresi ise 38±4 ay olarak belirlenmiştir (p=0,018). Bmi-1 ile 32 (% 64) vakada düşük, 18 vakada (% 36) yüksek düzeyde ekspresyon görülmüştür. Bmi-1 ile yaşam süresi karşılaştırıldığında ekspresyon düzeyi yüksek olan grupta ortalama yaşam süresinin daha kısa olduğu saptanmıştır (p=0,008). Bmi-1 sonuçları ile tümör çapı kıyaslandığında, Bmi-1 ekspresyon düzeyi yüksek olan grupta tümör çapının daha büyük olduğu saptanmıştır (p=0.037). Damar invazyonu olan grubun Bmi-1 ekspresyon düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0.004). EZH2 ile 36 olguda (% 72) düşük düzeyde, 14 olguda (% 28) yüksek düzeyde ekspresyon izlenmiştir. Düşük düzeyde ekpresyon izlenen 36 hastanın 23?ü, yüksek düzeyde ekspresyon izlenen 14 hastanın ise 6?sının eks olduğu öğrenilmiştir. EZH2 ekpresyon düzeyleri ile hastaların yaşam süreleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,034). Tartışma-Sonuç: Bu çalışma GS, EZH2 ve Bmi-1?in Hepatosellüler karsinom tanısında ve takibinde prognostik bir gösterge olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bu proteinlerin ekspresyon düzeyi arttıkça yaşam süresinin kısaldığı görülmüştür. GS, EZH2 ve Bmi-1 ekspresyonu ile HSK gelişimi ve malign davranışı arasında açık bir ilişki olduğu saptanmıştır. Böylece, GS, EZH2 ve Bmi-1, HSK?a karşı yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde hedef moleküller olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Hepatocellular carcinoma, generally developing with chronical liver disease or on the basis of cirhosis; it is the tumor that takes place in the very first rows among the most deadly tumors that are encountered in the world as primary tumor of liver. Being the 5th most encountered cancer type in the world, it takes place in the third row of deaths caused by cancer. In this study for the hepatocellular carcinoma, we aimed to evaluate EZH2, Bmi-1, HSP70, GS and CAP2 proteins? expression and its effect over agressive clinical behaviour. Meterial and Method: Some 50 of hepatocellular carcinoma cases that have been examined between 2007 and 2012 in the Department of Pathology of Medical Faculty of Cukurova University were included into this research and EZH2, Bmi-1, HSP70, GS and CAP2 antibodies have been applied with the immunohistochemical method. Symptoms: 41 (82 %) of the patients who took place in the research were men and 9 (18 %) were women. 29 of the patients have died and their life time has been figured as 30±3 (24-37) months. Vein invasion has existed in 22 (44%) of the patients; while average life time for those who were in the group with invasion was 16±3 months, and for those who did not have invasion, the figure was 36±4 months and this outcome (p=0.019) has statistically been found meaningful. With Glutamine Synthetase (GS), low level of expression was found in 22 (44 %) of the cases, and high level of expression in 28 (56%) of the cases. For the cases with high level of expression, the estimated average life time was 15±2 months; and for the cases with low level of expression with GS, this figure was found as 38±4 months (p=0.018). With Bmi-1, low level of expression was found in 32 (64%) of the cases, and high level of expression in 18 (36%) of the cases. When Bmi-1 and life time was compared, the avarage life time for the group with high level of expression was found to be shorter (p=0.008). When Bmi-1 results and tumor diameter were compared, the tumor diameter was found to be bigger for the group with high level of expression (p=0.037). The level of Bmi-1 expression for the group with vein invasion was found to be higher (p=0.004). With EZH2, low level of expression was found in 36 (72 %) of the cases, and high level of expression, in 14 (28 %) of the cases. It is learned that 23 of 36 patients with low level expression, and 6 of 14 patients with high level expression have died. The corelation between EZH2 expression levels and life time of the patients is statistically meaningful (p=0.034). Discussion-Conclusion: This study has shown that it can be used as an indicator for the diagnosis of Hepatocellular carcinoma and its prognostic follow-up with GS, EZH2 and Bmi1. It has been seen that the higher the level of these proteins? expression, the shorter the life time gets. It is found that there is a clear positive correlation between GS, EZH2 and Bmi-1 expression and HSK developement and its malign behaviour. Thereby, GS, EZH2 and Bmi-1 can be target molecules in the developement of novel treatment strategies against HSK.