Koklear implant uygulanan pediatrik hastalarda yaşam kalitesi
Quality of life of pediatric patients with cochlear implant
  1. Tez No: 334262
  2. Yazar: MEYSEM YORGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implantasyon, bilateral sensorinöral işitme kaybı, yaşam kalitesi, yaşam kalitesi ölçeği, Cochlear implantation, bilateral sensorineural hearing loss, quality of life, quality of life scale
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Koklear İmplant Uygulanan Pediatrik Hastalarda Yaşam Kalitesi Amaç: Bu çalışmada ?ailesel bakış perspektifi? anketi uygulanarak koklear implantlı hastalaların ailelerinin memnuniyetleri ve bu memnuniyeti etkileyen değişkenlerin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2002 ile Kasım 2012 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı?nda koklear implant operasyonu uygulanan bilateral prelingual total sensorinöral işitme kayıplı 161 hasta dahil edildi. Hastaların ailelerine 58 sorudan oluşan ailesel bakış perspektifi anketi uygulandı. Anket 11 ayrı alt ölçeğe ayrıldı. Her ölçekte ailelerin memnuniyetleri araştırıldı. Ayrıca hastaların devam ettiği okul, yaş ve implantasyon kullanım süresi değişkenlerinin bu alt ölçeklerle ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Koklear implant uygulanan çocukların yaş grupları açısından 62 çocuk 2-5 yaş arasında (%38.5), 99 u (%61.5) ise 6-11 yaş ve üstü idi. İmplantasyon süreleri olarak 127?si (% 78.89) 18 aydan uzun süredir implantlı, 34?ü (%21.11) daha kısa süredir implantlı idi.Çocukların 70 i okula gitmiyor (%43.5), 13 ü anaokuluna (%8.1), 63?ü ilkokula (%39.1), 15?i de liseye (%9.3) devam ediyordu.. Ailelerin 144?ünün (%89.5) implantasyondan memnun oldukları görüldü. Değişken parametrelere bağlı alt ölçek araştırmasında okula gidenlerin okula gitmeyenlere oranla kendilerine daha fazla güvendikleri, 18 aydan uzun süredir implantlılarda kendine güven, kendini iyi hissetme, sosyal ilişki konularında 18 aydan kısa süredir implantlılara göre daha iyi oldukları, 6-11 yaş grubunun 2-5 yaş grubuna oranla kendilerine daha çok güvendikleri ve sosyal ilişkilerde daha iyi oldukları görüldü. Sonuç: Koklear implantasyonun yaşam kalitesi üzerine pozitif etkisi olmakla beraber hastaların ailelerinde operasyon öncesinde ve sonrasında da endişeler bulunmaktadır. Hasta ve hasta yakınlarının endişelerinin azaltılması için bu konu ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerekebilir. Hastaların implant kullanım süreleri ve yaşları arttıkça memnuniyetlerinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quality of Life of Pediatric Patients with Cochlear Implant Objective: In this study, we investigated the satisfaction of patients with cochlear implant by using ?Parents Perspective Questionnaire? and analyze the effecting parameters. Material and Method: Patients with prelingual total congenital sensorineural hearing loss who received cochlear implant in Cukurova University school of medicine, Otolaryngology Department between March 2002 and November 2012 were included in study. Total number of patients was 161. Patients? parents were asked to answer the ?Parents Perspective questinnaire? which is consisted of 58 questions and 11 subscales. Parents satisfaction was analyzed in every subscales. Patients? age, attending school, and duration of implant were also analyzed together with subscales. Results: Age ranges of patients were 2-5 ages 62 patients (%38.5) and 99 patients were 6-11 years and over (%61.5) . Patients who were an implant user over 18 months were 127 (% 78.89), whereas 34 patients (%21.11) were using cochlear implant under 18 months. Number of patients who were not attending school was 70 (43,5%). Thirteen patients were attending kindergarden (8,1%), 63 to elementary school (39,1%) and 15 to high school (9,3%). One hundred fourty four parents (%89.5) were satisfied with cochlear implant. In summary; patients attending school had more self-confidence, users of implant over 18 months were better at social relations, self-confidence and patients at 6-11 years were better at social relations and had more self-confidence comparing to 2-5 years group. Conclusion: Cochlear implant?s positive effect on quality of life is a fact but parents have concerns at preoperative and postoperative period. Patients and parents should be informed carefully about cochlear implant. Also patients satisfaction is correlated with increasing duration of implant and age.