Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanım yaygınlığı
The prevalence of cigarette, alcohol and substance use in Eskişehir Osmangazi University students
  1. Tez No: 334287
  2. Yazar: ALİ DAYİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, alkol, madde, öğrenci, üniversite, yaygınlık, Cigarette, alcohol, substance, students, university, prevalence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dayi A. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinde Sigara, Alkol Ve Madde Kullanım Yaygınlığı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Gençlik dönemi, bağımlılık yapıcı madde ile karşılaşma ve kullanma açısından riskli bir dönemdir. Üniversite yıllarına denk gelen bu süreç, yaşanılan yerden ayrılma, yeni bir çevreye uyum, bir mesleğe aday olma, gelecek planlarıyla ilgili belirsizlik gibi birçok sorunun olduğu bir dönemdir. Kişinin bütün bu sorunlarla baş etme çabasının sigara, alkol ve madde kullanımını kolaylaştırdığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanım yaygınlığı ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya, Osmangazi Üniversitesi?nin 7 fakülte ve Sağlık Meslek Yüksekokulu?ndan toplam 3114 öğrenci dahil edilmiştir. Veri toplamak amacıyla bir anket formu ve Fageström Nikotin Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi için Pearson Ki-Kare, t-testi, Binary Lojistik Regresyon modeli, Hosmer and Lemeshow Testi ve Mann-Whitney Test kullanılmıştır. Osmangazi üniversitesi öğrencilerin yaşam boyu sigara kullanım yaygınlığı %40.2?dir. Erkeklerde bu oran %55.2, kadınlarda ise bu oran %29?dur. Yaşam boyu alkol kullanım yaygınlığı %60.8, yaşam boyu sigara ve alkol dışınca madde kullanım yaygınlığı ise %11 olarak saptanmıştır. Çalışmamızda; sigara, alkol ve madde kullanımın; erkeklerde, yalnız yaşayan öğrencilerde, kendilik algısı ve geleceğe yönelik olumsuz düşünceleri olanlarda, `heyecan? arayanlarda ve öfke kontrolünde güçlük çekenlerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca aile bireylerinin ve özellikle yakın çevresinde sigara, alkol ve madde kullanımı olan öğrencilerde de sigara, alkol ve madde kullanım yaygınlığının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dayi A. The Prevalence of Cigarette, Alcohol and Substance Use in Eskişehir Osmangazi University Students. Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Psychiatry Department Thesis in Medicine, Eskişehir, 2013. The period of youth is a risky period for meeting and using addictive substance. This period which is comes up with university years contains a lot of problems like leaving a place, orientation to a new environment, being nominated to a profession, uncertainty about future plans. It was specified that a person?s effort to cope with all these problems makes it easy to use cigarette, alcohol and substance. In this study, it was researched that prevalence of cigarette, alcohol and substance using and its connection with socio-demographic variables. From 7 faculties and vocational high schools of Osmangazi University totally 3114 students were included to the study. A survey form and Fagestrom Nicotine Addiction Scale were used to get the data. For analyzing the data, Pearson's chi-square, t-test, Binary Logistic Regression Model, Hosmer and Lemeshow Test and Mann-Whitney Test were used. The prevalence of Osmangazi University students? lifelong cigarette use is %40, in males this rate is %55.2, in females the rate is %29. It was determined that the prevalence of lifelong alcohol use is %60.8, the prevalence of lifelong substance use except from cigarette and alcohol is %11. When the findings of the study were examined, it was determined that cigarette, alcohol and substance use is higher in males, in the students who live alone, who have the negative ideas about their-selves and the future, who are looking for excitement and who take the challenge about anger control. Also, it was determined that cigarette, alcohol and substance use is higher in the students whose family members and especially whose relatives use cigarette, alcohol and substance.