Akut Lenfoblastik lösemi(ALL) ve Akut Myeloblastik lösemi(AML) hastalarında febril nötropenide serum Endocan düzeyi
Serum levels of endocan in febrile neutropenia patients with AML and ALL
- Tez No: 334288
- Danışmanlar: PROF. DR. NECAT AKDENİZ AKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ALL, AML, febril nötropeni, çocuk, endocan, ALL, AML, febrile neutropenia, children, endocan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Alıncak E. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve Akut myeloid lösemi (AML) hastalarında febril nötropenide serum endocan düzeyi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Febril nötropenik lösemi hastalarında enfeksiyon varlığını ve prognozu belirlemede çeşitli laboratuar parametrelerinin yararlı olduğu gösterilmişse de maliyeti yüksek bu parametrelerin çoğunun rutin kullanıma girmesi uygun bulunmamıştır. Endocan anjiogenezis, lenfogenezis ve kanser gelişimde rol alan anahtar moleküllerden biri olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada, hastanemizde mayıs 2012 ? nisan 2013 tarihleri arasında takip edilen pediatrik febril nötropenik hastalarımızın atak başlangıcında kantitatif endocan değerleri ölçülerek febril nötropenik hastalarda enfeksiyon ve mortalite varlığını doğru ve güvenilir bir şekilde göstermekte endocan? ın katkısını değerlendirmek amaçlandı. Çalışmamıza 1 ay ile 18 yaş arası ALL ve AML tanılarıyla takip edilen ve febril nötropeni atağı geçiren toplam 20 hastada 33 febril nötropeni atağı ile kontrol grubu olarak nötropenisi ve ateşi olmayan 33 ALL ve AML hastaları ile enfeksiyonu olmayan 24 sağlıklı hasta dahil edildi. Febril nötropeni etyolojisinde atakların 15?inde (%45) bakteriyel enfeksiyon ve 4? ünde (%12) invaziv fungal hastalık saptanırken geri kalan 14 ünde (%43) ise herhangi bir etken gösterilememiş olup idiyopatik febril nötropeni olarak kabul edildi. Çalışmaya alınan hastalardan febril nötropenik atak gelişen 3 hasta(%9 ) eksitus oldu. Serum endocan düzeyleri ferbil nötropenisi olan hasta grubunda 0.094 ile 0.943 ng/ml arasında değişmekte olup, medyan 0.241 ng/ml idi. Febril nötropenisi olan hasta grubunda medyan serum endocan düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptanırken (p0.05). Sonuç olarak; Çalışmamızda serum endocan seviyelerinin febril nötropeninin tanımlanmasında bir gösterge olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Serum endocan düzeylerinin seri olarak takip edilmesi, enfeksiyon nedenli veya hastalığa bağlı ateş tablosunun ayırdedilmesinde yararlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Alıncak E. Serum levels of endocan in febrile neutropenia patients with AML and ALL, Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Department of Child Health and Diseases Expertise Paper in Medicine, Eskişehir, 2013. Although various laboratory parameters have been shown to be useful in determining the existence of infection and the prognosis in febrile neutropenic patients, none of these expensive markers are appropriate for routine use. Endocan is a sulfate proteoglycan which is encoded by a single gene and plays important roles in inflammation, angiogenesis, and tumor metastasis. The aim of this study was to determine diagnostic and prognostic value of endocan in febrile neutropenic patients by taking the Endocan levels at the beginning of the attack from the pediatric febrile neutropenia patients seen between May 2012 and April 2013 at our hospital. 20 previously diagnosed ALL and AML patients with 33 febrile neutropenia attacks between the age of 1 month and 18 years are included, as control group 33 previously diagnosed ALL and AML patients without febrile neutropenia and 24 healthy children are included. In 15 (%45) patients bacterial infection, in 4 (%12) patients invasive fungal infection is determined and in 14 (%43) of the patients, no infectious agent is shown and are accepted as idiopathic febrile neutropenia. 3 of the febrile neutropenic patients died during the trial. The serum endocan levels in febrile neutropenic patients are found between 0.094 and 0.943 ng/ml, with median 0.241 ng/ml. The median serum endocan levels in febrile neutropenic patients is higher compared to control group(p0.05). As result, it is shown that serum endocan levels can be used to determine febrile neutropenia. It is shown that following the serum endocan levels is useful to separate the fever caused by infection and the fever related to the illness.