Sporda yabancılaşma
Alienation in sport
  1. Tez No: 334294
  2. Yazar: NESLİHAN FİLİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE TÜRKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Spor, Philosophy, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: spor felsefesi, spor ahlakı, yabancılaşma, sporda yabancılaşma, sporun özü, philosophy of sport, sports ethics, alienation, alienation in sport, essence of sport
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yabancılaşma günümüzde insanlığın önemli bir sorunudur. Genel olarak `ayrılma?, `uzaklaşma?, `kopma? vb. ifadelerle ortaya konan bu kavram, aile gibi toplumun en önemli ve temel kurumlarında bile görülebilmektedir. Bu, bir toplumsal yaşama alanı olan spora da yayılmakta ve birçok olumsuzluğun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışma, Yabancılaşma kavramını temelde Hegel, Marx ve Fromm?a dayanarak önce tarihsel olarak incelemiş, daha sonra Yabancılaşmanın ne olduğu konusunda derinleşmeye çalışmıştır. Son olarak da, Yabancılaşma kavramının spordaki belli başlı yansımalarını göstermeye çabalamıştır. Bu bağlamda, varılan tespitler şöyledir: Profesyonellik ortamında sporcu kendi bedenine, rakibine, antrenörüne/yöneticisine, spora yabancılaşabilmektedir. Sporcunun rakibine yabancılaşması, saldırganlık doğurabilmektedir. Sporcunun spora yabancılaşması, şiddet, şike ve doping gibi bozulmalar ortaya çıkarabilmektedir. Kadının spordaki rolünün `toplumsal cinsiyet? üzerinden belirlenmeye çabalanması, kadın sporcunun yabancılaştırılmasını ve ötekileştirilmesini getirebilmektedir. Yabancı sporcuların, başka ulusları temsili hem kendi uluslarına hem de temsil görevi üstlendikleri uluslara yabancılaşmalarına yol açabilmektedir. Bununla birlikte, `Sporda Yabancılaşma? konusunda ayrıntıya girildiği zaman çok daha farklı inceleme alanları ortaya çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Alienation is an important problem of humanity. The concept, which is basically understood by the terms `estrangement?, `detachment?, `isolation?, `dissociation? etc. is observed even in family, the most fundamental unit of the society. This affects sport, as a part of the everyday existence of society and creates a lot of problems. This study analyzes the concept of Alienation historically and essentially by based on the philosophies of Hegel, Marx and Fromm then, tries to question what alienation is in a deeper manner. Finally, the main reflections of the concept in sport are shown. There are some findings showing these reflections: In professional sports, sportspeople feel alienated from their bodies, to their opponents, coaches/administrators and sports itself. When the sportspeople feel alienated to their opponents, violence may be observed. When the sportspeople feel alienated to sports itself; violence, cheating and doping may be observed. When the sportswomen is tried to be describe by gender roles, they feel alienated. When the sportspeople represent other nations other than their own, they feel alienated both to their nations and the nations, which they represent. However, when `Alienation in Sport? is analyzed in more detail, it will be seen that there are further more questions to be analyzed.