Özel okullar ve devlet okulları arasındaki rekreatif etkinliklerin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
The eveluation of recreational activities between private schools and public school
  1. Tez No: 334362
  2. Yazar: NİHAL AKOĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİNNUR GEREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Rekreasyon, Zaman, Free-time, Recreation, Time
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı; Erzincan ilinde yaşayan, özel okul ve devlet okullarındaki ilköğretimin 2. kademesinde okuyan öğrencilerin boş zaman değerlendirme durumlarını araştırmak, özel okul ile devlet okulları arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak, bu okulların öğrencilere sağladıkları imkânların öğrencilerin ihtiyaçlarını ne oranda karşılayabildiğini belirlemek, okullarda ne gibi rekreatif etkinlik yapıldığını araştırmak, yapılan bu ders dışı aktivitelerin öğrenciler üzerindeki etkisini incelemek ve öğrencilerin boş zaman değerlendirme eğilimlerinin çeşitli değişkenlerle ilişkisini ortaya çıkarmaktır.Materyal ve Metot. Araştırmanın evrenini Erzincan ili oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubunu ise Erzincan ilinde eğitim veren üç devlet okulu (265 öğrenci) ve iki özel okul (225) oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Bu anket toplam 24 maddeden oluşmaktadır.Bulgular. Bulgular özel okul ve devlet okulları arasında rekreatif açıdan bir takım benzerliklerin ve farklılıkların olduğunu ortaya çıkarmıştır.Sonuç. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, özel okullarda bulunan sosyal-sportif imkânların devlet okullarından daha geniş olduğu belirlenmiştir. Sağlık problemleri boş zaman aktivitelerine katılmamada bir neden olarak görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of this study is to search about the states of making use of free-time of the students studying in secondary stage of private and state schools and living in the city of Erzincan, to reveal the similarities and the differences between the private and state schools, to define that to what extent these schools? facilities satisfy the needs of the students, to search about what kind of recreative activities are done in these schools, to analyze the influence of these extracurricular activities upon the students and to search out the relationship of their free-time consideration with some varieties.Material and Method. The nature of the study consists of the city of Erzincan. The sample group constitutes three state schools (265 students) and two private schools (225) that are still giving education in the city of Erzincan. A questionnaire was used in the study. This questionnaire constitutes of 28 items.Results. The findings have revealed some differences and similarities between private and state schools in terms of recreation.Conclusion. According to the findings, social-sportive opportunitiesat private schools are more extensive than public schools. Also health problems are not seen as a cause of not attending to leisure time activities by students.