Heterojen bilgisayar ağları için zeki seçim sistemleri geliştirilmesi
Development of intelligent selection systems for heterogeneous computer networks
  1. Tez No: 334419
  2. Yazar: MUSTAFA TÜKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN BALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Heterojen Bilgisayar Ağı, Bulanık Mantık, Yapay Zeka, Zeki Seçim Sistemi, Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci, TOPSIS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Heterojen bilgisayar ağları birbirinden farklı topoloji ve teknolojilere sahip ağların bağlanabilir durumda oldukları ortamlardır. Birden çok heterojen erişim ağı içeren bir ortamda, kullanıcıya ihtiyaç duyduğu tüm kriterler açısından en verimli hizmeti sunan erişim ağının seçilmesi önemli bir konudur. Kötü bir ağın seçilmesi, kullanıcı açısından yüksek maliyetler veya kötü hizmet deneyimi gibi olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Kullanıcıların kendi gereksinimlerine göre en verimli ağı kullanmalarının sağlanması karmaşık bir karar verme problemidir. Bu çalışmada, bu problemi çözmek için yapay zeka ve çok kriterli karar verme tekniklerini kullanan zeki bir seçim sistemi geliştirilmiştir. Belirsiz ve net olmayan bilgi içeren kriterler için bulanık mantık kullanılmıştır. Aday ağların değerlendirilmesi ve sıralanması için ise Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci ve TOPSIS yöntemlerinden yararlanılmıştır. Gerçek dünyadan elde edilen aday ağların parametre değerleri geliştirilen zeki seçim sistemi ile değerlendirilmiş ve yöntemler karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Heterogeneous computer networks are the environments where the networks that are in connectable state, have different topologies and technologies. In an environment consisting of multiple nonhomogeneous access networks, selection of the access network which offers the most efficient service to the user in terms of all the criteria needed is an important issue. Selection of a poor network may lead to the negative results on the side of the user such as high costs or poor service experience. Providing the usage of the most efficient network according to the users own requirements is a complex decision making problem. In this study, an intelligent selection system which uses artificial intelligence and multiple criteria decision making techniques has been developed in order to solve this problem. Fuzzy logic has been used for the criteria which contains uncertain and unclear information. Fuzzy Analytic Hierarchy Process and TOPSIS methods have been utilized for evaluation and ranking of the candidate networks. The parameter values of the candidate networks which were obtained from the real world have been evaluated with the developed intelligent selection system and it has been discussed by comparing the methods.