İşletme koşullarında kullanılan bazı yemlerin besin madde kompozisyonu ve mikrobiyolojik özellikleri
The composition of feed item used in some feed ingredients and its microbiological properties
- Tez No: 334495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT COŞKUNTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yem, TMR, NDF, ADF ve ADL
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma içerisinde işletme koşullarında süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan yem çeşitlerinin saklama koşulları içerisinde uğradığı bozulma ve besin madde kompozisyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla özel bir işletmeden 12 dönemde 15'er gün arayla alınan 6 tane yem çeşidi (buğday samanı, yonca kuru otu, süt yemi, yaş bira posası, mısır silajı ve TMR) Namık Kemal Üniversitesi Zootekni Laboratuarı'nda analiz edilmiştir.Sonuç olarak yem türlerinin ihtiva ettiği kuru madde, ham protein, ham kül, ham selüloz, ham yağ, NDF, ADF, ADL, LAB, maya ve küf miktarlarında 12 dönem boyunca yapılan testler sonucunda bir kayıp yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some agricultural foods used in milk production were analyzed to determine its decay level in its storage conditions.In order to do this, six food samples taken in 12 period with 15 days intervals was analyzed in Laboratory of Animal Science of Namık Kemal University.Consequently, this thesis was concluded that food samples has been lost dry matter, crude protein, crude ash, crude fat, NDF, ADF, ADL LAB, yeast and mould. its nutritial diversity in where it was stored.Keywords : Feed, TMR, NDF, ADF, and ADL