Sibirya Mersin balığı (Acipenser baeri)'nın Doğu Karadeniz bölgesi şartlarında yetiştiricilik performansının belirlenmesi
Determination of aquaculture performance of siberian sturgeon (Acipenser baeri)'in Eastern Black Sea region conditions
- Tez No: 334533
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER ZEKİ KURTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mersin balığı, Akuakültür, Yetiştiricilik performansı, Anomali, Yaşama oranı, Polikültür, Sturgeon, Aquaculture, Aquaculture Performance, Anomaly, Survival Rate, Polyculture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Çalışmada, Türkiye akuakültürüne adapte edilebilecek Sibirya mersin balığının bazı yetiştiricilik performansları irdelenmiştir. Türkiye?de ticari üretimi olmayan türün döllenmiş yumurtaları yurt dışından satın alınarak çalışma yapılmıştır. Çalışma dört ana başlıkta yürütülmüştür; Yavru bakımında gün ışığının etkisi; larva gelişimi ve deformasyonların tespiti; 0+ yaşlı balıkların kış mevsiminde gelişim performansının tespiti; aynı ortamda bulunan benzer ağırlıkta Sibirya mersin balığı ile gökkuşağı alabalığı türlerinin gelişim performansının karşılaştırılması. Çalışmada, larva yaşama oranı %40, deformasyon oranı %3,14 olarak tespit edilmiştir. 150 lüks ışık şiddeti en iyi büyüme performansını sağlarken gruplar arasında istatistiki farklılık oluşmamıştır. Bölgesel kış mevsimi yavru gelişiminde canlı ağırlığın %20?si yemlemenin %10 ve %5 yemlemeden daha iyi bir gelişim sağlamadığı görülmüştür. Gökkuşağı alabalıklarıyla birlikte aynı havuzda bulundurulmanın Sibirya mersin balığı ve alabalık gelişimine olumsuz bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Yavru Sibirya mersin balığının yem değerlendirme oranı 1,3-1,4 olarak bulunmuştur. Çalışmada Bölgede Sibirya mersin balığı yetiştiriciliğinin yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Polikültür performansının gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğini olumsuz etkilememesi, Bölge?de küçük ve orta ölçekli alabalık işletmelerine ilave tür olmasının yanında sürdürülebilir kârlılığa da katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the performance of aquaculture of Siberian sturgeon which can be adapted to aquaculture of Turkey was investigated. Fertilized eggs of the species which is not been produced commercially were obtained from abroad. The study was conducted within frame of four main topics are following; (i) the effect of light on rearing of juvenile individuals, (ii) determination of larval development and deformations, (iii) determination of development performance of 0+ age individuals during winter time, (iv) comparing of development performance of the same weight Siberian sturgeon with rainbow trout which are placed in the same area. During the study period, larvae of survival rate and deformation rate were determined as 40% and 3,14%, respectively. Optimum growth performance was obtained at 150 lux light intensity with no statistically significant difference among the groups. No statistically difference in juvenile development was observed among the feeding rate (20%, 10% and 5%) during winter season in the area. No negative effect was determined being together on development of Siberian sturgeon and rainbow trout. Juvenile Siberian sturgeon feeding conversion rate was found as 1,3-1,4 . As a result of study, it was determined that sturgeon aquaculture can be done in the region. The absence of the negative impact of polyculture performance of sturgeon on rainbow trout showed that it can be additional species in small- and medium scaled farming on trout in the region and contribution to sustainable profitability.