Östemperlenmiş DDK 70 dökme demirde aşınma özelliklerinin mikroyapı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of wear properties in relation of microstructure of austempered DDK70 cast iron
- Tez No: 334563
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ŞERİF KOMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirler, östemperleme ve aşınmavi, austempered spheroidal graphite cast iron, austempering and wear
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirler, gösterdikleri mükemmel mukavemet, süneklik ve aşınma dayanımları ile makine parçaları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada perlitik mikro yapıya sahip DDK 70dökme demire, a?ınma davranışlarını incelemek üzere; 900 oC?de östenitlendikten sonra 250, 300, 350 ve 400 oC sıcaklıklarında, %50 NaNO3 ve %50 KNO3 karışımından oluşan tuz banyosu içerisinde, 30, 60, 90 ve 120 dakika sürelerde östemperleme ısıl i?lemi uygulanmıştır. Östemperlenmiş numuneler 10 N yük altında, 100 cm/sn kaymahızında 2000 metre, 4000 metre ve 6000 metre kayma mesafelerinde pin-on-disk yöntemi kullanılarak a?ınma testleri yapılmıştır. Yapıda meydana gelen deği?imler östemperleme sıcaklık ve süresine bağlı olarak tespit edilmiştir. Aşınma deneylerinde ortalama sürtünme katsayıları ve aşınmaya kayıpları belirlenmiştir. Döküm haldeki numune ile ısıl işlem görmüş numunelerin sertlik değişimleri kaydedilmiştir. Sonuçta, mikro yapının, sertlik ve aşınmanın ısıl i?lem ?artlarına bağlı olduğu, artan östemperleme sıcaklık ve süresine bağlı olarak sertlik ve aşınma dayanımının azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Austempered ductile iron used in many fields especially with the machinery parts, by showing excellent strength, ductility and wear resistance. In this study, microstructure pearlitic spheroidal graphite cast iron, wear behaviors examined in order to the samples after austenitizing at 900 °C, austempered at 250, 300, 350 and 400 oC temperatures, quenched in a mixture of 50% NaNO3 and 50% KNO3 salt bath, during 30, 60, 90 and 120 minute intervals austempering heat treatment was applied. Austempered specimens under load 10 N and 100 cm / sec sliding speed rated at 2000, 4000 and 6000 meters distances from sliding wear tests were performed using a pin-ondisk method. Austempering heat treatment temperature and time, depending on changes in the structure and rate of phase change was detected. Average friction coefficient and wear loss is determined in wear experiments. Changing of the hardness on the casting samples and heat treated samples were recorded. As result, micro-structure, hardness and wear is related to the heat treatment conditions, depending on increasing austempering temperature and duration, hardness and wear resistance were decreased.