Solanum muricatum Ait. bitkisinin kuraklık stresine karşı bazı fizyolojik değişimlerinin incelenmesi
Investigation of some physiologial changes of Solanum muricatum Ait. plant against drought stress
  1. Tez No: 334709
  2. Yazar: SEVCAN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL SIVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fotosentetik pigmentler, Fenolik bileşikler, Kuraklık stresi, Malondialdehid, Prolin, Solanum muricatum Ait, Photosynthetic pigments, Phenolic compounds, Drought stress, Malondialdehyde, Proline, Solanum muricatum Ait
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Adıyaman?da doğal sera koşullarında Solanum muricatum Ait. fidelerinde kuraklık stresinin etkileri incelendi. Kontrol bitkileri tarla kapasitesinde sulandı fakat stres grubu sulanmadı. Kuraklık stresine maruz bırakılan S. muricatum fidelerinin yapraklarından 0., 6., 12., 24. ve 36. günlerde örnekler alındı ve bu örneklerde oransal su içeriği, toplam fenolik bileşikler, malondialdehid (MDA), prolin ve total fotosentetik pigment (klorofil a, klorofil b ve karotenoidler) içerikleri belirlendi. Stres grubunda günlere bağlı olarak oransal su içeriği, klorofil a, klorofil b, karotenoidler, toplam klorofil miktarı, klorofil a/b oranı kontrol grubuna oranla daha düşük bulundu. Ayrıca toplam fenolik bileşikler ve prolin düzeylerinin kontrol grubuna göre arttığı belirlendi. Fenolik bileşiklerdeki artışın 24. ve 36. günlerde, prolinin ise 12., 24. ve 36. günlerde önemli olduğu saptandı. MDA içeriklerinde ise 36. günde kontrol grubuna göre önemli bir artış tespit edildi.
Özet (Çeviri)
this study the effects of drought stress in Solanum muricatum Ait. seedlings in natural greenhouse conditions in Adiyaman was investigated. The control plants were watered at field capacity but the stress group wasn?t watered. The samples were taken from the leaves of S. muricatum seedlings exposed to drought stress on the 0th, 6th, 12th, 24th and 36th day and in these samples relative water content, total phenolic compounds malondialdehyde (MDA), proline and total photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoids) contents were determined. In the stress group depending on days relative water content, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, total chlorophyll content, chlorophyll a / b ratio were found to be lower than the control group. And also it was determined that the amount of total phenolic compounds and proline increased in comparison to the control group. The increase in phenolic compounds on the 24th and 36th day and the increase in proline on 12th, 24th and 36th day were found to be significant. A significant increase was determined among MDA contents in comparison to the control group on the 36th day.