Dokuzuncu mertebeden projektif düzlemde ünitaller üzerine
On unitals in projective planes of order nine
- Tez No: 334781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Unitaller, Hermit Egrileri, Projektif Duzlem, Unitals, Hermitian Curves, Projective Planes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sonlu cisimler, sonlu yaklaşık cisimler, afin düzlemler, projektif düzlemler, bu iki düzlem arasındaki ilişkiler, miniquaternion sistemler ve dokuzuncu mertebeden projektif düzlemler tanıtılmıştır. İkinci bölümde quadrikler, kolinasyonlar, korelasyonlar, formlar, k-arc, oval, ovoid ve konik kavramları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde hermit eğrileri, design ve ünital kavramları anlatılmışır. Dördüncü bölümde ise dokuzuncu mertebeden Dezarg düzlemi üzerinde bir hermityen ünital elde edilmiş ve bu ünital üzerinden örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. In the first chapter finite fields, finite near fields, affine planes, projective planes, relations between these two planes, miniquaternion systems and projective planes of order 9 are given. In the second chapter we studied properties of quadrics, collinations, correlations, forms, k-arc, ovals, ovoids and conics. In the third chapter hermitian curve, designs and unitals are given. And the fourth chapter is about forming a hermitian unital on Desargues planes of order 9 and giving examples from this unital that has been established.