Bilecik ilinin uyarlanır sinir bulanık çıkarım sistemi ile basınç, sıcaklık ve rüzgar hızı tahmini
Estimation of pressure, temperature and wind speed of Bilecik using adaptive neuro-fuzzy inference system
  1. Tez No: 334830
  2. Yazar: MEHMET RECEP MİNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ANFIS, regresyon, basınç, sıcaklık, rüzgar hızı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Rüzgar hızı ile enerji üretilebilmesinin önem kazanması ile, hızla birebir etkili olan basınç ve sıcaklık verilerini tahmin etmek de son derece önemli hale gelmiştir. Bu verilerin tahminlerinin gerçekleştirilebilmesi için çeşitli modeller kullanılmaktadır. Uyarlanır Sinir Bulanık Sistemi (ANFIS) ve doğrusal çoklu regresyon analizi yöntemleri, bu tez çalışmasında yer alan tasarım modeli için kullanılmıştır. Tahminlerde kullanılan bu iki farklı yöntem ile hangi yöntemin daha başarılı olduğu ortaya konulmuştur. Rüzgar hızı ve sıcaklıkta ANFIS, basınç tahmininde ise doğrusal çoklu regresyon analizi yönteminin daha başarılı olduğu görülmüştür.Bu çalışma, Bilecik ili için rüzgar hızı, sıcaklık ve basınç tahmini içermektedir. Bilecik iline ait 2000-2009 yılları arasındaki sıcaklık, basınç ve rüzgar hızı verileri alınarak, 2010 yılı için değerler tahmin edilmiştir. Sonrasında, 2010 yılına ait gerçek değerler ile önceden tahmin edilen değerler karşılaştırılmıştır.Elde edilecek tahminler doğrultusunda, rüzgar enerjisi sağlayan sistemlerin, değişen atmosferik şartlara hızlı uyumluğunun sağlanması hedeflenmektedir.Çalışmada elde edilen veriler, Bilecik ili ve çevresinde rüzgar enerjisinden yararlanmak isteyenler için referans olacak şekilde hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increase in the importance of energy produced in wind speed, the speed with the same degree of importance, pressure and temperature data to estimate, has become extremely important.Estimates for the realization of this data, are used in a variety of models. Linear Multiple Regression Analysis and Adaptive Neuro Fuzzy Inference System (ANFIS) methods, are used for design model used in this thesis. With these two different methods used to estimate, which put forward the method to be more successful. For the wind speed and temperature, ANFIS, for the pressure in estimation. Linear Multiple Regression Analysis method was seen to be more successful.In this study, for the province of Bilecik, wind speed, temperature and pressure estimates are obtained. Posses to Bilecik province, using data between the years 2000-2009 of the temperature, pressure and wind speed data, values were estimated for the year 2010. Thereafter, by 2010, predicted values were compared with actual values.According to forecasts will be achieved, provides wind energy systems, rapid adaptation to changing climatic conditions are be attained.The data obtained with this study, for Bilecik province and around will be a reference who wants to take advantage of wind energy.Key Words : ANFIS, regression, pressure, temperature, wind speed