Biyokütleden sıvı ürün üretiminde kullanılacakheterojen katalizörlerin sentezlenmesi
Synthesizing of heterogeneous catalysts used in the production of liquid products from biomass
- Tez No: 334843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHE AZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heterojen Katalizör, Islak Emdirme, Biyodizel, Alkol, Heterogeneous Catalyst, Wet-Impregnation, Biodiesel, Alcohol
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tezde biyokütleden sıvı ürün eldesindekullanılacakheterojen katalizörler (KOH/Al2O3, Co/ZrO2 ve Co/TiO2) ıslak emdirme yöntemiyle sentezlenmiş olupbelirli sıcaklık (400-600 oC) ve sürelerde (2-4 saat) kalsineedilmiştir. Katalizörlerin karakterizasyonu için XRD (X-Işını Kırınım Desenleri), SEM (Taramalı Elektron Mikroskopisi), BET (Brunauer, Emmet ve Teller Yüzey Alanı Ölçümü) ve XRF (X-Işınları Fluoresans Spektrometresi) analizleri yapılmıştır. KOH/Al2O3 katalizörünün aktivitesi soya yağından biyodizel üretimi için transesterifikasyon reaksiyonunda maksimum %98,83 metil ester içeriğine ulaşılarak test edilmiştir. Co/ZrO2 ve Co/TiO2 katalizörlerinin aktivitesi ise gliseroldenkritikaltı su ortamında alkol sentezinde belirlenmiştir. Bu katalizörlerin alkol üretiminde etkin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesizing and characterization of KOH/Al2O3, Co/ZrO2 and Co/TiO2 heterogeneous catalysts were carried out in order to obtain the liquid products from biomass. Catalysts were synthesized by wet-impregnation method, thencalcined at 400-600 oCfor 2-4 h in dry air atmosphere. Catalysts were characterized by usingXRD (X-Ray Diffraction), SEM (Scanning Electron Microscope), BET (Brunauer, Emmet and Teller) and XRF (X-Ray Fluorescence). The activity of KOH/Al2O3 was tested in the transesterification of soybean oil with methanol to obtain biodiesel. The highest methyl ester content of biodiesel was determined as 98.83%. The Co/ZrO2 and Co/TiO2 catalysts were tested for production of alcohol from glycerol in sub-critic water media. The alcohol content in the reaction mixture was determined.