Farklı biyokütlelere değişik ısıl işlemler uygulanması ve elde edilen ürün özelliklerinin belirlenmesi
Thermal conversion of different biomass samples and characterisation of the products
  1. Tez No: 179021
  2. Yazar: ESİN APAYDIN VAROL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE EREN PÜTÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Piroliz, Sıvı Ürün, Aktif Karbon, Karakterizasyon, Biomass, Pyrolysis, Bio-oil, Activated Carbon, Characterisation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmada, seçilen dört farklı biyokütleden piroliz yöntemiyle sıvı ve katı ürünlerin elde edilmesi ve bunların karakterizasyonu araştırılmıştır. Serbest düşmeli reaktörde ve sabit yataklı reaktörde gerçekleştirilen deneyler sonucunda katı ve sıvı ürün verimlerinin sabit yataklı reaktörde daha yüksek olduğu saptanmıştır. En yüksek sıvı ürün verimine; 10 oC/dakika ısıtma hızında ve 550oC sıcaklıkta yapılan deneylerde soya küspesi kullanıldığında ulaşılmıştır. Mısır sapı ve yer fıstığı kabuğu sıvı ürünlerinin sütun kromatografisi alifatik alt fraksiyonunun standart dizele eşdeğer olduğu görülmüştür. Katı ürünlere fiziksel aktivasyon uygulanmış, çam kozalağının ve yer fıstığı kabuğunun yüzey alanı yüksek aktif karbon üretiminde kullanılabileceği belirlenmiştir. Çam kozalağına uygulanan kimyasal aktivasyon ile mikro gözeneklere sahip, 1000 m2/g'ın üzerinde yüzey alanı olan aktif karbonlar elde edilebileceği saptanmıştır. Tüm aktif karbonlar ile sulu çözeltilerden nikelin adsorpsiyonu araştırılmıştır. Uygun koşullarda çalışıldığında çevreye dost, yenilenebilir kaynak olan biyokütlenin pirolizi ile değerli sıvı ve katı ürünlerin elde edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, producing liquid and solid products from four different biomass samples via pyrolysis and characterisation of these products was investigated. Experiments performed with free falling reactor and fixed bed reactor showed that liquid and solid product yields were higher when fixed bed reactor was used. Maximum yield for liquid product was attained with soybean cake at 550oC pyrolysis temperature and with 10oC/min heating rate. Aliphatic subfractions of bio-oils obtained from corn stalks and peanut shells showed similarities with standard diesel. Physical activation was applied to all solid products and it was found that solid products obtained from pine cones and peanut shells could be used as raw materials for producing activated carbons having high surface areas. Chemical activation was applied to pine cones and it was found that producing microporous activated carbons with surface areas higher than 1000 m2/g could be possible. For all activated carbons, adsorption of nickel from aqueous solutions was investigated. As a result, it was determined that pyrolysis of biomass gives valuable liquid and solid products under proper conditions.