Fuzzy sayılarının sıralanmasında ağırlık merkezi yöntemlerinin karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis of centroid methods in ranking fuzzy numbers
  1. Tez No: 334844
  2. Yazar: AYLİN ELMALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN AKYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağırlık Merkezi, Fuzzy Sayı, Üçgensel Fuzzy Sayı, Yamuk Fuzzy Sayı, Sıralama Yöntemleri, Centroid, Fuzzy Number, Triangular Fuzzy Number Trapezoidal Fuzzy Number, Ranking Methods
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezde, karar verme sürecinin önemli bir parçası olan fuzzy sayıların sıralanması yöntemleri ele alınmıştır. Fuzzy sayıların sıralanmasında en yaygın olarak kullanılan ağırlık merkezine bağlı sıralama yöntemleri incelenmiştir.Yöntemlerin ağırlık merkezi formüllerinin, sıralama değerlerinin, fuzzy sayı ve genelleştirilmiş fuzzy sayının sıralanmasında geçerliliğinin karşılaştırması yapılmıştır. Yöntemler arasında karşılaştırma yapmak amacıyla farklı fuzzysayı kümelerine incelenen yöntemler uygulanmış ve her bir fuzzy sayı için sıralama değerleri bulunmuştur. Bulunan sıralama değerlerinden yararlanılarak her yöntem için sıralama sonuçları elde edilmiş ve bu sonuçlar için tablolar oluş-turularak her bir yöntemin avantajları ve sınırlılıklarından kısaca bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the ranking of fuzzy numbers, an important component in the decision making process, is discussed. Most commonly used techniques, namely the centroid index ranking methods are analyzed. Formulae of centroidpoints, the ranking indices, the e?ectiveness and the generalized fuzzy numbers of the mentioned methods are compared in terms of their validity. In order for comparison, the reviewed methods are applied to di?erent fuzzy number setsand ranking indices are obtained for each fuzzy number. On using the ranking indices, ranking results are obtained for each of the methods and these results are tabulated. The advantages and limitations of each method are shortlydiscussed.