Model süt endüstrisi atıksuyunun elektrokimyasal yöntemlerle arıtılması
Model wastewater of dairy industry treatment with electrochemical methods
- Tez No: 334848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, Süt Endüstisi Model Atıksuyu, Demir, Alüminyum, Electrocoagulation, Dairy Industry Model wastewater, COD, Iron, Aluminum
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Süt endüstrisinden kaynaklanan atıksuların karakterizasyonu Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ) ve Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) ile belirlenir. Süt atıksuyunda proteinler, karbonhidratlar ve yağlar gibi kirleticiler bulunur. Bu çalışmada, çözünebilir demir ve alüminyum elektrotlar kullanılarak süt endüstrisi model atıksuyunun elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtımı araştırılmıştır. Akım yoğunluğu, destek elektrolit, pH ve polielektrolit gibi bazı önemli deneysel parametrelerin KOİ giderimine etkileri incelenmiştir.Demir elektrotlarla yapılan çalışmalarda en iyi sonuçlar şu şekilde belirlenmiştir; hem i= 15 mA/cm2'de, 3 mM Na2SO4'ta, hem de 2000 mg/L H2O2'te pH= 4,06'da % 78 giderim gerçekleşmiştir. Alüminyum elektrotlarla yapılan çalışmalarda ise şu şekilde belirlenmiştir; i= 25 mA/cm2'de, 5 mM Na2SO4 ve 40 mg/L Kerafloc ilavesi ile hazırlanan çalışmada % 80 giderim verimi elde edilmiştir. Demir ve elmas elektrotları ile gerçekleştirilen elektrokoagülasyon ve elektrokimyasal yükseltgeme süreçlerindeki KOİ verimi % 92,5, alüminyum ve elmas elektrotlarında ise KOİ verimi % 89 olmuştur.Çalışmalar sonucunda süt endüstrisi atıksularının arıtımında, verimli, kolay ve ekonomik olması nedeniyle elektrokimyasal yöntemlerin kullanılması başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Characterization of wastewater from dairy industry is determined by Biological Oxygen Demand (BOD) and Chemical Oxygen Demand (COD). Pollutants such as proteins, carbohydrates and fats are from dairy industry wastewater. High organic pollution load of these pollutants cause a problem in the environment. In this study, treatment of model of the dairy industry wastewater was investigated by using soluble iron and aluminum electrodes by the method of electrocoagulation. Some important experimental parameters which are Current density, support electrolyte and pH effect on COD removal were researched.During these studies of iron electrodes, the best conditions were determined as follows; on i = 15 mA/cm2 and pH = 4.06 , by the addition of 3 mM Na2SO4 and 2000 mg / L H2O2, removal was 78 %.Throughout experimental studies by using aluminum electrodes, the best conditions were determined as follows; on i = 15 mA/cm2, by the addition of 5 mM Na2SO4 and 40 mg / L Kerafloc polyelectrolyte, prepared study was at 80 % removal efficiency has been obtained.While the COD removal efficiency of electrocoagulation and electrooxidation processes by iron and diamond electrodes was 92,5, The COD removal efficiency of electrocoagulation and electrooxidation processes by aluminium and diamond electrodes was 89 %.As a result of experimental studies, the dairy industry wastewater treatment by using of electrochemical methods were successful because of efficient, easy and economical behaviours.