Seyitgazi yöresi (Eskişehir) içme sularında bor seviyelerinin araştırılması
Investigation of boron levels on drinking waters in Seyitgazi region (Eskişehir)
- Tez No: 334856
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçme Suyu, Bor, Seyitgazi, Türkiye, Drinking Water, Boron, Seyitgazi, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Su, canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlayan en önemli ekolojik faktörlerden birisidir. Sularda bulunan bazı elementler yaşamsal aktiviteler için mutlak gerekli olmalarına rağmen izin verilen limit değerlerin üzerinde olduğunda yaşayan canlılar için toksik etkiler oluşturabilmektedir. Bor (B) elementi de canlılar açısından gerekli olan elementlerin içerisinde yer almaktadır. Ancak, bor kullanımının her geçen gün artması ile birlikte ekosistemler açısından büyük problemler meydana gelmektedir. Borun çevreye yayılışı kayaçların ayrışması, deniz suyundan borik asidin buharlaşması ve volkanik faaliyetler gibi doğal yollarla olduğu gibi maden çıkarılması ve işlenmesi şeklindeki antropojenik faaliyetler sonucunda da geçekleşmektedir. Bu çalışma kapsamında, bor maden yataklarının yoğun olduğu Eskişehir İli Seyitgazi İlçesi'ne ait 47 köyde belirlenen istasyonlardan 2011-2012 tarihlerinde mevsimsel olarak içme suyu örnekleri alınmıştır. Alınan içme suyu örneklerinde bor seviyeleri ve bazı fizikokimyasal parametreler incelenmiş, istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve ulusal/uluslararası mevzuatlarda yer alan limit değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is one of the most important ecological factors that provide vital activities of living organisms. Although some of the elements in water are absolutely necessary for living organisms, when they are above the permitted limit values, they can also create toxic effects. Element boron (B) is also one of the elements that are required for organisms. But, the increase in the use of boron creates major problems in terms of ecosystems. Reasons of environmental distribution of boron are natural activities such as rock weathering, evaporation of boric acid from the sea water, volcanic activities and the anthropogenic activities made during mineing and processing. In this study, between 2011 and 2012, drinking water samples are seasonally collected from the determined stations in 47 villages of Seyitgazi district (Eskişehir) where boron ore deposits are concentrated. In these drinking water samples taken from the villages, the limits of boron and some physico-chemical parameters are investigated, statistically evaluated and compared with the national/international legislation limit values.