Synthesis and characterization of novel-mixed-metal-orthoborates
Yeni karma-metal-ortoboratlarin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 334907
  2. Yazar: ESRA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MORKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mixed-Metal Orthoborate, Kotoite, Mn (II) doped borate, XRD, FTIR, TG/DTA, SEM, Karma Metal Ortoborat, Kotoit, Boratlara Mn(II) katkılanması, XRD, FTIR, TG/DTA, SEM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, magnezyum ortoborat ve karma metal ortoboratlar yüksek sıcaklık katı hal yöntemi ile sentezlenmiş ve bu ürünlerin karakterizasyonu X-ışını Kırınımı (XRD), Kızılötesi spekturumu (FTIR), Taramalı Elektron Microskopu (SEM), ve Termogravimetrik analiz-difransiyal ısısal analiz (TG/DTA) gibi yöntemlerle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Bu çalışmanın ilk bölümünde, magnezyum metal ortoboratı, Mg3(BO3)2, MgO, MgCO3, MgSO4 gibi farklı magnezyum kaynakları kullanılarak sentezlenmiştir. Yüksek saflıkta magnezyum borat, magnezyum kaynağı olarak MgSO4 kullanılmasıyla elde edildiği bulunmuştur.Bu çalışmanın ikinci bölümünde, M3-xMnx(BO3)2 (M = Ni, Mg, Co; 0 ? x ? 0.10) formülünde yeni karma metal ortoboratlar elde etmek için magnezyum, nikel ve cobalt ortoborat'a değişik oranlarda mangan (II) katkılanmıştır.Bu reaksiyonlardan elde edilen ürünlerin tamamı ortorombik kristal sistemde indekslenmiştir ve birim hücre boyutları Jana2006 kullanılarak aşağıda gösterildiği gibi hesaplanmıştır.Magnezyum mangan ortoborat Mg3-xMnx(BO3)2 ( 0 ? x ? 0.10), için,Mg2.99Mn0.01(BO3)2: a= 5.406(3), b= 8.430(4), c= 4.508(4),Mg2.95Mn0.05(BO3)2: a= 5.410(4), b= 8.436(2), c= 4.507(8),Mg2.90Mn0.1(BO3)2: a= 5.144(4), b= 8.444(3), c= 4.512(0)Å; Cobalt mangan ortoborat, Co3-xMnx(BO3)2 ( 0 ? x ? 0.10), için,Co2.99Mn0.01(BO3)2: a= 5.469(7), b= 8.451(2), c= 4.533(5),Co2.95Mn0.05(BO3)2: a= 5.469(9), b= 8.452(8), c= 4.533(8),Co2.90Mn0.1(BO3)2: a= 4.483(4), b= 8.476(4), c= 4.538(4) Å;Nikel mangan ortoborat, Ni3-xMnx(BO3)2 ( 0 ? x ? 0.10), için,Ni2.99Mn0.01(BO3)2: a = 5.397(4), b= 8.301(8), c= 4.458(9),Ni2.95Mn0.05(BO3)2: a= 5.403(6), b= 8.311(6), c= 4.463(3),Ni2.50Mn0.50(BO3)2: a= 5.405(8),b= 8.313(3), c= 4.465(2) Å.Bu elde edilen bileşiklerinin tamamının kotoit tipindeki boratlarla izomorf olduğu belirlenmiştir.IR çalışmaları sentezlenen boratların üçgen düzlem BO3 birimine sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca bileşiklerin homojen oldukları SEM analizi ile belirlendi. Ayrıca, Bu ortoboratların 20-1200C sıcaklıkları arasında termodinamik olarak kararlı oldukları TG/DTA yöntemyle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, magnesium orthoborate and novel-mixed-metal orthoborates were synthesized by high temperature solid state reaction method and the characterization of products were examined by powder X-ray Diffraction (XRD), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), Scanning Electron Microscopy (SEM), and Thermogravimetric/Differential Thermal Analysis (TG/DTA) methods.In the first part of this study, magnesium orthoborate, Mg3(BO3)2, was synthesized using different magnesium sources, MgO, MgCO3, MgSO4, by conventional ceramic method. It was found that the magnesium orthoborate with the highest purity was prepared from the MgSO4.In the second part of this study, different amounts of manganese (II) ion were doped to magnesium, cobalt and nickel orthoborate to obtain novel-mixed-metalorthoborate compounds, at the formula M3-xMnx(BO3)2 (M = Mg, Co, Ni; 0 ? x ? 0.10).All these compounds obtained were indexed in the orthorhombic crystal system and their unit cell parameters refined by Jana2006 are given as follows;For magnesium manganese orthoborates, Mg3-xMnx(BO3)2 ( 0 ? x ? 0.10),Mg2.99Mn0.01(BO3)2: a= 5.406(3), b= 8.430(4), c= 4.508(4),Mg2.95Mn0.05(BO3)2: a= 5.410(4), b= 8.436(2), c= 4.507(8),Mg2.90Mn0.1(BO3)2: a= 5.144(4), b= 8.444(3), c= 4.512(0) Å;For cobalt manganese orthoborates, Co3-xMnx(BO3)2 ( 0 ? x ? 0.10),Co2.99Mn0.01(BO3)2: a= 5.469(7), b= 8.451(2), c= 4.533(5),Co2.95Mn0.05(BO3)2: a= 5.469(9), b= 8.452(8), c= 4.533(8),Co2.90Mn0.1(BO3)2: a= 4.483(4), b= 8.476(4), c= 4.538(4) Å;For nickel manganese orthoborates, Ni3-xMnx(BO3)2 ( 0 ? x ? 0.10),Ni2.99Mn0.01(BO3)2: a = 5.397(4), b= 8.301(8), c= 4.458(9),Ni2.95Mn0.05(BO3)2: a= 5.403(6), b= 8.311(6), c= 4.463(3),Ni2.50Mn0.50(BO3)2: a= 5.405(8),b= 8.313(3), c= 4.465(2) Å.It was determined that all these compounds were found isostructural with kotoite type of borates, M3(BO3)2 (M= Mg, Ni, Co).The IR study showed that these borates have the BO3 units in planar triangles. Besides, SEM images showed that these compounds were homogeneus. It was also detected that these orthoborates prepared were thermodynamically stable in the temperature range of 20-1200 oC by TG/DTA method.