Çeşitli kanatlı ürünlerinde toplam mezofilik aerobik bakteri ve enterobacterıaceae sayılarının belirlenmesinde klasik ISO ve TEMPO hızlı test yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of ISO methods and TEMPO rapid test system for the determination of total aerobic mesophilic microorganisms and enterobacteriaceae counts in various poultry products
- Tez No: 334922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biostatistics, Food Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kanatlı eti, klasik yöntem, hızlı yöntem, toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı, Enterobacteriaceae sayısı, Poultry meat, classical method, rapid method, total aerobic bacteria counts, Enterobacteriaceae counts
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, bütün karkas ve mekanik olarak ayrılmış 123 adet kanatlı eti ürünlerinde, toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı ve Enterobacteriaceae sayısının belirlenmesinde klasik ve hızlı test yöntemleri karşılaştırılmıştır. Buna göre toplam aerobik mezofilik bakteri sayısının belirlenmesinde ISO 4833:2003 klasik yöntemi ve TEMPO TVC hızlı test yöntemi, Enterobacteriaceae sayısının belirlenmesinde ise ISO 21528-2:2004 klasik yöntemi ve TEMPO EB hızlı test yöntemi eş zamanlı olarak çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre toplam aerobik mezofilik bakteri sayımında 100, Enterobacteriaceae sayımında ise 85 örneğe ait sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilmiştir.Klasik ve hızlı test yöntemlerinin istatistiki olarak karşılaştırılmasında Office Excel 2007 (Microsoft, Redmond, ABD) programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistik testleri, F-testi ve t-testi yapılmıştır. Lineer regresyon ve Pearson korelasyon analizleri ise MINITAB 16 programı (Minitab Inc., State College, TX, ABD) kullanılarak yapılmıştır.Değerlendirme sonuçlarına göre toplam aerobik mezofilik bakteri sayım sonuçlarının doğruluğu açısından klasik ISO 4833:2003 ve TEMPO TVC yöntemleri arasında istatistiki olarak bir farkın bulunmadığı belirlenmiştir. Benzer şekilde Enterobacteriaceae sayım sonuçlarının doğruluğu açısından klasik ISO 21528-2:2004 ve TEMPO EB yöntemleri arasında da istatistiki olarak bir farkın bulunmadığı tespit edilmiştir.Ancak TEMPO hızlı test sistemi ile yapılan analizlerin gerek toplam aerobik mezofilik bakteri, gerekse de Enterobacteriaceae sayımlarında klasik ISO yöntemlerine göre analiz süresi, analiz maliyeti, çalışma kolaylığı ve kontaminasyon riskininin önemli oranda düşük olması nedeniyle daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, at the 123 pieces of whole carcass and mechanically separated poultry meat products, the number of total aerobic bacteria and Enterobacteriaceae were compared to determine the number of classical and rapid test methods. According to this comparison, to determine the number of aerobic mesophilic bacteria ISO 4833:2003 classical method and TEMPO TVC rapid test methods and also to determine the number of Enterobacteriaceae ISO 21528-2:2004 classical method and TEMPO EB rapid test methods are tried at the same time. According to results of the study, the results of totaly 100 examples of counting the aerobic mesophilic bacteria and also 85 examples of counting the Enterobacteriaceae were evaluated statistically.When the classical and rapid testing methods to compare statistically, Office Excel 2007 (Microsoft, Redmond, ABD) is used and descriptive statistical tests, f-tests and t-tests are performed. Linear regression and Pearson correlation analysis was also performed by using the Minitab 16 software (Minitab Inc., State College, TX, USA)According to results of evaluation, it was designated that there are no statiscally differences between classic ISO 4833:2003 method and TEMPO TVC method for the accuracy of the results of the counting totaly aerobic mesophilik bacteria. Similarly, it was also designated that there are no statiscally differences between classic ISO 21528-2:2004 method and TEMPO EB method for the accuracy of the results of the counting Enterobacteriaceae.However, it was made inferences that at the analysis of total aerobic mesophilic bacteria and also Enterobacteriaceae counting with using the TEMPO rapid test system according to classic ISO methods, analyze costs, ease of operation and the risk of contamination was found to be significantly more advantageous because of the low.