Kütahya ilinde tüketime sunulan gıdalarda listeria monocytogenes varlığının araştırılması
Investigation of listeria monocytogenes in retail food in the provience of Kütahya
  1. Tez No: 390468
  2. Yazar: NAGİHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA İÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Duyarlılığı, Gıda Ürünleri, Listeria monocytogenes, Listeriozis, Moleküler Yöntemler, Septisemi, Antibiotics Sensitivity, Foods Supplied, Listeria monocytogenes, Listeriosis, Molecular Method, Septicemia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Listeria monocytogenes (L.monocytogenes), doğada yaygın olarak bulunan gıda kaynaklı, patojenlerden biridir. İnsanlarda ve çeşitli hayvanlarda listeriozise neden olmaktadır. Listeriozis, ilerlemiş olgularda menenjit, septisemi ve spontan abortus ile sonuçlanmaktadır. L. monocytogenes, insan sağlığını tehdit etmenin yanında ciddi ekonomik kayıplara da yol açmaktadır. L. monocytogenes başlıca süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kanatlı eti, sebze, deniz ürünlerinden ve gıda üretim tesislerinden izole edilmektedir. Bu çalışmada Kütahya ilinde ticari olarak tüketime sunulan çeşitli gıda ürünlerinde (35 adet kıyma, 31 adet tavuk eti, 57 adet peynir) ve su örneğinde (28 adet) L. monocytogenes varlığının ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışma kapsamında ayrıca diğer Listeria türlerinin varlığı da incelendi. Yapılan çalışma sonucunda, kıymada % 22.9, tavukta % 6.5, peynirde % 3.5 ve suda % 5.3 oranında olmak üzere toplam 13 adet (% 8.6) Listeria spp. izolasyonu gerçekleştirildi. İdentifiye edilen Listeria spp.'lerin 7 (% 4.6)'sinin L. innocua, 4 (% 2.6)'ünün L. grayi ve 2 (% 1.3)'sinin L.monocytogenes olduğu konvansiyonel ve moleküler yöntemler ile tespit edildi. L. monocytogenes izolatlarının antibiyotik duyarlılık testleri, 11 farklı antibiyotik kullanılarak tespit edilmiştir. Testler sonucunda L. monocytogenes izolatlardan 1'inin teikoplanin, eritromisin, gentamisin, tetrasikline ve tamamının trimetoprim–sulfametoksazol, penisilin G, klindamisin, sefalotine dirençli olduğu saptandı. İzolatlardan tamamının siprofloksasine,1'inin ise tetrasikline orta duyarlı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Listeria monocytogenes (L.monocytogenes) is one of the foodborne pathogens which is found very commonly in nature. It causes listeriosis on humans and some kinds of animals. In onward cases, listeriosis can be concluded with menengitis, septicemia and spontaneous abortion. Besides threatening human health, L. monocytogenes has brought forth serious financial losses. L.monocytogenes are isolated from dairy products, poultry and red meat, vegetables and sea products and food production plants. In this current study, it is aimed at identifying the existence of L.monocytogenes and the sensitivity to antibiotics in various types of foods supplied in consumption commercially in the province of Kütahya (35 pieces of minced meat, 31 pieces of poultry and 57 pieces of cheese) and of water samples (28 pieces). Furthermore, within the scope of this study the existence of other species of Listeria are analyzed. In a result of the studies, in total of 13 (% 8.6) pieces isolation of Listeria spp. are performed in minced meat at % 22.9, in poultry at % 6.5, in cheese at % 3.5 and in water at % 5.3. And by using conventional and molecular method; it is confirmed that 7 (% 4.6) of identified Listeria spp. are L. innocua, 4 (% 2.6) of them are L.grayi and 2 (% 1.3) of them are L.monocytogenes. 11 different types of antibiotics are detected in the tests of L. monocytogenes towards antibiotics sensitivity. As a result of tests, it is also found that one of the L.monocytogenes is resistant to teicoplanin, erythomycin, gentamicin, tetracycline and all of them are resistant to trimethoprim-sulfamethoxazol, penicilline G, clindamycin and cephalothin. All of the isolates have sensitivity towards ciprofloxacin and one of them has medium level sensitivity towards tetracyclin.