In vitro regeneration, evaluation of biological activities and determination of phenolic compounds in wild strawberry (Fragaria vesca L.)
Dağ çileğinde (Fragaria vesca L.) in vitro rejenerasyon,biyolojik aktivite değerlendirilmesi ve fenolik bileşiklerin belirlenmesi
  1. Tez No: 334930
  2. Yazar: ARZU BİRİNCİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU UÇAR TÜRKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Botanik, Biology, Biotechnology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Fragaria vesca L, In vitro rejenerasyon, LC-ESI-MS/MS, Biyolojik aktivite, Antibakteriyal, Antioksidant, Toksisite, Antitümör, Fragaria vesca L, In vitro regeneration, LC-ESI-MS/MS, Biological activities, Antibacterial, Antioxidant, Toxicity, Antitumor, Anticancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Fragaria vesca L., geleneksel tıpta karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde ve ayrıca romatizma tedavisinde kullanılan gülgiller ailesine ait çok yıllık bir bitkidir. Çoklu sürgün oluşumu yoluyla, yüksek verimli bir in vitro kültür yöntemi geliştirilmiştir. Doğal ortamda yetişen bitkiden ve steril fideden alınan yaprak ve yaprak sapı eksplantları, farklı konsantrasyonlarda ve kombinasyonlarda bitki büyüme düzenleyicisi ve rejenerasyon arttırıcı (gümüş nitrat, tween 20, tween 80 ve pluronic F-68) içeren MS ortamlarında kültüre alınmıştır.Sürgün oluşumu steril fideden alınan eksplantlarla elde edilmiştir. Bununla birlikte, doğal ortamda yetişen bitki materyalleri sürgün oluşumunda etkili olmamıştır. Rejenerasyon verimi, yaprak eksplantlarında, yaprak sapı eksplantlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Ortama pluronic F-68 eklenmesi, sürgün sayısını ve sürgün oluşum frekansını arttırmıştır. Yaprak eksplantları arasında, en iyi sürgün gelişimi 1.0 mg/l TDZ'nin, 0.5 mg/l IBA ve % 0.1 pluronic ile kombinasyonundan elde edilmiştir. Yaprak sapı eksplantlarında ise, en iyi sürgün gelişimi 1.5 mg/l TDZ' nin, 0.5 mg/l IBA ve % 0.1 pluronic ile kombinasyonundan elde edilmiştir.Rejenere olmuş sürgünler, IAA, IBA, 2,4-D veya NAA' nın farklı konsantrsyonlarını içeren MS ortamında köklendirilmiştir. En iyi kök oluşumu, MS (kontrol) ortamında gözlenmiştir. Köklendirme için kullanılar oksin çeşitlerini kendi içinde karşılaştırırsak, IBA ve IAA köklendirmede daha etkili olmuştur. Köklendirme işleminden sonra, elde edilen bitkicikler toprağa aktarılmıştır.LC-ESI-MS/MS yöntemi kullanılarak, doğal ortamda yetişen bitkilerin, meyvelerin ve in vitro yetişen bitki ve kallusların metanolik ekstraktlarının fenolik içerikleri analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, doğal ortamda yetişen bitki ekstraktlarında (NFM ve NM) fenolik bileşiklerin konsantrasyonu, diğer ekstraktlara göre en az beş kat daha yüksek bulunmuştur. F. vesca ekstrelerinin biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi için, beş farklı biyolojik test (antibakteriyal, anti-tümör, toksisite, antikanser ve antioksidant aktivite) kulllanılmıştır. Doğal ortamda yetişen yaprak ve meyvelerden elde edilen ekstreler, in vitro yetişen yaprak ve kallus ektrelerine göre, E. cloacae'ya karşı daha iyi antibakteriyal aktivite göstermiştir. En iyi antitümör aktivite ise, patates disk difüzyon yöntemi kullanılarak, doğal ortamda yetişen yaprakların sulu (NW) ve metanollü (NM) ekstreleri ve taze meyvelerin sıcak etanollü ekstreleri ile gözlenmiştir. Tuzlu su karidesi toksisite testinde, doğal ortamda yetişen yaprak ve meyvelerden elde edilen ekstreler, in vitro yetişen yaprak ve kallus ekstrelerine göre daha toksik bulunmuştur. En iyi antikanser aktivite ise, MCF-7 hücreleri üzerinde doğal ortamda yetişen yaprakların ve meyvelerin ekstreleri ile gözlenmiştir. Ayrıca, F. vesca bitkisinin metanolik ekstrelerinin serbest radikal sönümleme potansiyeli, DPPH metodu ile belirlenmiştir. Toplam fenolik ve flavonoid içerikleri de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fragaria vesca L. is a perennial herb in the family Rosaceae that has been used in the treatment of liver and kidney complaints, as well as in the treatment of rheumatism in folk medicine. A highly efficient in vitro culture protocol of F. vesca was developed via multiple shoot formation. Leaf and petiole explants obtained from field-grown plants and sterile seedlings were cultured on MS medium containing different concentrations and combinations of various plant growth regulators and regeneration enhancers (silver nitrate, tween 20, tween 80 or pluronic F-68). Shoot regeneration was observed with explants obtained from sterile seedlings. However, field-grown plant materials were not responsive for shoot regeneration. The regeneration efficiency was found to be higher in leaf explants than petiole explants. Supplementing media with pluronic F-68 significantly increased shoot number and frequency of shoot formation. Among leaf explants, the best shoot proliferation was obtained with 1.0 mg/l TDZ in combination with 0.5 mg/l IBA and 0.1 % pluronic. Among petiole explants, best shoot proliferation was obtained with 1.5 mg/l TDZ in combination with 0.5 mg/l IBA and 0.1% pluronic. Regenerated shootwere rooted on MS medium containing different concentration of IAA, IBA, 2,4-D or NAA. Best root formation was observed with MS basal medium (control). Comparing various auxins for rooting, IBA and IAA were more effective. After rooting, plantlets were transferred to soil for hardening.The phenolic contents in the methanolic extracts of field-grown leaves, fruits and in vitro-grown leaves and callus of F. vesca were analysed using LC-ESI-MS/MS. According to the results, concentrations of phenolic compounds in field-grown leaf extracts (NFM and NM) were at least five times higher than in other extracts. Five different biological assays (antibacterial, anti-tumor, toxicity, anticancer and antioxidant activity) were used for assessing the biological activities of F.vesca extracts. Extracts obtained from field-grown leaves and fruits indicated better antibacterial activity than extracts of in vitro grown leaves and callus against E. cloacae. The best antitumor activity was observed with aqueous (NW) and methanolic (NM) extracts of field-grown leaves and hot ethanolic extract (FFHE) of fresh fruit via potato disc diffusion assay. In brine shrimp toxicity assay, extracts of field-grown leaves and fruits were more toxic than in the extracts of in vitro-grown leaves and callus.The best anticancer activity on MCF-7 cell lines was observed with extracts of field-grown leaves and fruits. Furthermore, the free radical scavenging potency of methanolic extracts of F. vesca was determined with DPPH method. The total phenolic and flavonoid contents were also investigated.