Simple chaotic systems
Basit kaotik sistemler
- Tez No: 334929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR UMUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Chaos, Jerky dynamics, Newtonian jerky dynamics, Algebraically simple systems, Genesio system, Dynamical properties, Kaos, Jerk dinamigi, Newton jerk dinami ? gi, Cebirsel olarak basit ?sistemler, Dinamik ozellikler
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Jerk dinamiği, üçüncü mertebeden açık otonom olan adi diferansiyel denklemlerdirve fonksiyonel olarak çok basit olmasına rağmen üç boyutlu lineer olmayan dinamiksistemlerin kaotik özelliklerinin anlaşılmasında önemli bir araçtır. Newtonyen jerk dinamiği alt sınıfı, bir boyutlu Newton denkleminden elde edilen bir jerk dinamiğidirve iyi bilinen salınıcı dinamiğinin uzun süre sınırlı ancak düzensiz ve periyodik olmayandavranışa sahip üçüncü mertebeden diferansiyel denklemlere genişletilmesiniteşkil eder. Bu tezde cebirsel olarak basit bir yapıya sahip olan Genesio sistem birjerk dinamiği olarak düzenlenmiştir ve elde edilen jerk fonksiyonunun Newtonyen jerkyapısında olduğu gösterilmiştir. Ayrıca bu sistemin global dinamik özellikleri, sayısalyöntemlerle bir jerk dinamiği yapısında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Jerk dynamics is third-order explicit autonomous differential equations, and animportant tool to understand the properties of functionally very simple but nonlinearthree-dimensional dynamical systems that can exhibit chaotic long time behavior.The subclass Newtonian jerky dynamics is a jerky dynamics that can be derived fromone-dimensional Newton equation and constitute simple extensions of the well-knownoscillator dynamics to the third-order differential equations that can be non-steady andnon-periodic bounded long time dynamics. In this thesis, an algebraically simple system,the Genesio system is recast into a jerky dynamics and it is showed that its jerkfunction is a Newtonian jerky. Moreover, the global dynamical properties of the Genesiosystem are investigated as a jerky dynamics by numerical examinations.