Gerçek anlamda olmayan projeksiyonlar
Pseudo projection
  1. Tez No: 334980
  2. Yazar: MURAT CEM URAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kartografya, Harita projeksiyonları, Gerçek anlamda olmayan projeksiyonlar, Deformasyon analizi, Cartography, Map projection, Pseudo projection, Deformation analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, harita projeksiyonları, harita projeksiyonlarında deformasyon analizleri, deformasyon gösterim çeşitleri, nicel analiz ve nicel analizlerin yorumlanması için projeksiyonların görselleştirilmesi konuları ele alınmıştır. Harita projeksiyonlarında deformasyon analizleri için farklı yöntemler olan Tissot endikatrisi, renk metodu yöntemi ve eş deformasyon eğrileri yöntemi kullanılarak deformasyonların görselleştirilmesi sağlanmıştır.Uygulamada gerçek anlamda olmayan (pseudo) projeksiyonlar seçilmiştir. Genellikle dünya haritalarının ve büyük kıta parçalarının gösteriminde kullanılan; bazı harita projeksiyonlarının deformasyon görselleştirilmesi gerçek anlamda olmayan sinüzoidal projeksiyon gibi yaygın olarak kullanılan projeksiyonlarda incelenmiştir. Seçilen her bir harita projeksiyonu için 15?x15? coğrafi grid ağı oluşturulmuştur. Harita projeksiyonlarındaki grid noktalarında, minimum uzunluk deformasyonu b, maksimum uzunluk deformasyonu ?, paralel boyunca uzunluk deformasyonu k, meridyen boyunca uzunluk deformasyonu h, alan deformasyon değeri p, maksimum açı deformasyonu ? ve koordinat değerleri hesaplanmıştır.Projeksiyon eşitlikleri verilen harita projeksiyonlarının kısmi türevlerinin çözümü için Mathematica 5.0 yazılımı kullanılmıştır. Hesaplamalarda Microsoft Excel 2007 ve Cad tabanlı programlar kullanılmıştır. Hesap kolaylığı olması için yeryüzü küre olarak; yarı çapı 1 birim olarak kabul edilmiştir. Hesaplanan değerler ArcGIS 9.2 yazılımı, ArcINFO ara yüzünde görselleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, we discussed these topics; map projections, deformation analysis? in map projections, deformation presantation types, quantitative analysis and visualization of projections for interpretation of quantitative analysis. Tissot indikatris, colours method, isograms method which are different methods for deformation analysis in map projections are used. Visualizations of deformations are provided. In practise, pseudo projections which aren?t be in real terms are prefered. Sinuziodial projection which is generally used in representation of world maps and large part of continent is examined. For each selected map projections a 15?x15? geographical grid network is formed. Grid points in map projections, the minimum linear distortion b, the maximum linear distortion ?, linear distortion along the paralel k, linear distortion along the meridian h, the areal distortion value p, maximum angular distortion ? and coordinate values have calculated.Mathematica 5.0 software is used for map projection?s partial differentation?s solution. In calculations Microsoft Excel 2007, and Cad-based programs are used. For ease of calculation earth surface is considered of globe and earth?s radius is considered of one unit. The calculated values are visualizationed with using ArcGIS 9.2 software and ArcINFO interface.