Fren balatalarının üretim şartları ve içeriğinin, performansa etkisinin Taguchi yöntemiyle araştırılması
Investigation of effect of manifacturing conditions and brake lining composition on the braking performance by Taguchi method
- Tez No: 334979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon elyaf, Balata, Taguchi, Sürtünme, Carbon fiber, Brake lining, Taguchi, Friction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bir taşıtta en önemli emniyet sistemlerinden biri fren sistemidir. Fren sisteminde fazla aşınan ve fren performansına en fazla etki eden parça fren balatasıdır. Fren balataları aşınmaya bağlı olarak en sık değişen parçadır ve tüketimi fazladır. Balata üreticileri kalite, performans ve pazar payından dolayı rekabet halindedirler. Bu, yeni bir balata için üreticilerin, performansı yüksek, farklı malzeme kompozisyonu ve üretim yöntemleri geliştirmesine yol açmıştır.Bu çalışmada, balata içerisindeki malzemelerin oranları değiştirilerek üretilen balataların performansları incelenmiştir. Bu malzemelerin oranlarının belirlenmesinde Taguchi yöntemi kullanılmıştır. Balata üretiminde kullanılan optimum balata içeriği bu yöntemle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A brake system is one of the most important safety systems in a vehicle. Brake lining is a component which wear more and the effects most on braking performance in a brake system. The brake linings are a component mostly replaced due to wear and its consumption is high. Manufacturers of brake lining are in competition due to quality, performance and market share. This has led manufacturers to develop high performance and different material composition, and different production process for a new brake lining.In this study, investigation of performance of different brake lining containing constituent materials were produced by changing the lining rates. Taguchi method is used to determine rates of these materials. By using this method, production of optimum brake lining composition and contents were determined.