Farklı kaynaklardan Bacıllus sp. izolasyonu ve biyokimyasal karakterlerinin belirlenmesi
Isolation of Bacillus sp. from different sources and determination of biochemical characteristic
  1. Tez No: 334981
  2. Yazar: ŞAKİRE HANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE ELİF KORCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus, 16S-ITS rDNA RFLP, extracellular enzyme, identification
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada farklı bölgelerden izole edilen termofilik Bacillus türlerinin 16S-ITS rDNA RFLP ile gruplandırılmasının yapılması amaçlanmıştır. 74 termofilik çevresel kaynaklı strain izole edilmiştir. Gram (+), endospor oluşturan, basil şeklindeki izolatlar Bacillus olarak identifiye edilmiştir. Ayrıca ekstaselüler enzim aktivitelerinden lipaz, amilaz, proteaz, ksilenaz, selülaz aktiviteleri değerlendirilmiştir. 16S-ITS rDNA RFLP profilleri TaqI ve HaeIII olmak üzere iki farklı restriksiyon enzimi kullanılarak çıkarılmıştır. İzolatlar TaqI ile 8, HaeIII ile 7 farklı restriksiyon grubu oluşturmuştur.Anahtar kelime: Bacillus, 16S-ITS rDNA, RFLP, ekstraselüler enzim, identifikasyon.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was the isolation of thermophilic Bacillus sp. from different regions and grouping by 16S-ITS rDNA RFLP. 74 thermophilic strains were isolated from various environmental samples. Since 15 isolated strains were Gram (+), endospore forming rods, they were identified as Bacillus sp. These strains were screened for the existence of 5 extracellular enzyme activities. These were, lipases, amylases, proteases, xylanases, cellulases, Some other phenotypic tests were also performed for these isolated strains. 16S-ITS rDNA RFLP profiles were produced by using two restriction endonucleases Taq I and Hae III. The isolated strains were clustered into 8 groups by Taq I restriction profiles of 16S-ITS rDNA while 7 groups were obtained by Hae III digestion profiles.