Tıbbi kayıtların sayısal ortamda saklanması ve raporlanması
Storing and reporting in digital environment of medical reports
  1. Tez No: 334983
  2. Yazar: KADİR SÜZME
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UÇMAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: HBYS, Stetoskop, EKG, EMG, Solunum Test Cihazları, HIS, Electronic Stethoscope, ECG, EMG, Respiration Test Equipments
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsan hayatını doğrudan ilgilendiren sektörlerin başında sağlık sektörü gelmekte ve uygulamada görülen eksiklikler veya problemlere karşı teknolojik olarak sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Sektörün en önemli ayağı olan hastaneler ve hastanelerin işleyişlerinde olmazsa olmaz hale gelen Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) bunların içinde önemli bir yer tutmaktadır. HBYS incelendiğinde teşhis ve tedavi yöntemlerinde kullanılan bazı tıbbi cihazlardan alınan hastalara ait verilerin sistem içerisinde tutulmadığı belirlenmiştir.Bu tez çalışmasında, hastanelerde yoğun olarak kullanılan Stetoskop, Elektrokardiyogram (EKG), Elektromiyogram (EMG), Solunum Test Cihazlarından alınan tıbbi kayıtların sayısal olarak hasta dosyalarında saklanmasını sağlayan modüller geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu tıbbi kayıtların saklanarak yeniden incelenebilmesi için HBYS'ne entegre olabilen örnek modüller geliştirilmiş ve simülasyon çalışmaları yapılarak sistem başarımı ölçülmüştür. Bu sayede hastalara ait olan Stetoskop, EKG, EMG ve Solunum Test kayıtlarının hekimler tarafından geriye dönük incelenebilmesine ve daha doğru teşhisler yapılmasına olanak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Health sector is very important for people's lives. Technological development and improvement are made continuously to practice deficiences and problems in this sector. Hospital Information System(HIS) is the most important part of hospital services. Examination results of some medical devices used for diagnosis and treatment of patients should be kept in a storage system and managed carefully. In this study, heavily used in hospitals stethoscope, electrocardiogram (ECG), Electromyogram (EMG), respiratory testing equipment allowing the storage of medical records, patient files modules were aimed at developing numerically. This re-examination of medical records to be stored in HIS developed and simulation modules can be integrated to carry out the sample measured system performance. In this way, the stethoscope of the patients, ECG, EMG, and respiratory test records by physicians to be made retroactively provided a focus and more accurate diagnoses.