İyon değiştiricili polimer membranlarla sulu çözeltilerden ağır metallerin uzaklaştırılması
Removal of heavy metals from aqueous solutions using polymer membranes
  1. Tez No: 334982
  2. Yazar: ÇETİN BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Filtrasyon, yon Değiştiricili Membran, Kompozit Membran, Filtration, Ion Exchange Membrane, Composite Membrane
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada; Fe(III) ve Cu(II) iyonlarının sulu çözeltilerden filtrasyonla ayrılması araştırılmıştır. Ayırma işlemlerinde PVA/selüloz, PVA-Poli(AFEMA)/selüloz iyon değiştiricili kompozit membranlar kullanılmıştır.Fe(III) ve Cu(II) çözeltilerinin filtrasyonunda; pH'ın, çözelti konsantrasyonunun ve membran kalınlığının tutulma ve akıya etkileri çalışılmıştır.Fe(III) çözeltisi için en iyi tutulma pH 6'da, 10-5 M derişimli Fe(III) çözeltisinde, 60 psi basınçta, 1,5 karıştırma hızında PVA-Poli(AFEMA)/ selüloz membranı (MII) ile % 89,05 olarak bulunmuştur.Cu(II) çözeltisi için en iyi tutulma pH 5'te, 10-5 M derişimli Cu(II) çözeltisinde, 60 psi basınçta, 1,5 karıştırma hızında PVA-Poli(AFEMA)/ selüloz membranı (MII) ile % 71,35 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; separation of Fe(III) and Cu(II) ions from aqueous solutions was investigated by filtration. PVA/cellulose and PVA-Poly(AFEMA)/cellulose ion exchange composite membranes were used in retention processes.In the filtration of Fe(III) solutions, the effects of pH, concentration of solutions and thickness of membrane on the retention and the flux were studied. The maximum retention was found as 89,05 % for Fe(III) solution at the pH of 6, concentration of Fe(III) solution of 10-5 M, pressure of 60 psi, stirred velocity of 1,5 by using PVA-Poly(AFEMA)/cellulose membrane (MII).In the filtration of Cu(II) solutions, the effects of pH, concentration of solutions and thickness of membrane on the retention and the flux were investigated. The maximum retention was found as 71,35 % for Cu(II) solution at the pH of 5, concentration of Cu(II) solution of 10-5 M, pressure of 60 psi, stirred velocity of 1,5 by using PVA-Poly(AFEMA)/cellulose membrane (MII).