Enterococcus faecium klinik izolatlarında çoklu ilaç dirençlilik mekanizmalarının genetik doğası
Genetic nature of multi drug resistance mechanism in the clinical isolates of enterococcus faecium
  1. Tez No: 334998
  2. Yazar: KÜBRA KASAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: E. faecium, Antibiyotik Direnç, Konjugasyon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İnsanlarda gastrointestinal sistem florası¬nın elemanı olan enterokoklar, önemli hastane infeksiyonu etkenleri arasındadır. Çalışmamızda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde çeşitli klinik servislerde yatmakta olan hastalardan alınan idrar, bos, kan, katater, pü ve rektal swab örneklerinden elde edilen kültür koleksiyonundan seçilen 64 Enterococcus faecium suşunda çoklu ilaç dirençliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Suşların identifikasyonunda Phonex antibiyogram cihazı ve rapid ID 32 Strep APİ kiti kullanılmıştır. Antibiyogram duyarlılıkları ise Phonex antibiyogram cihazı ve disk difüzyon yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Suşlardaki direnç yüzdeleri; ampsiline % 100, streptomisine % 87.5, kanamisine % 100, gentamisine % 67.18, kloramfenikole % 32.81, tetrasikline % 21.87, rifampisine % 100, vankomisine % 96.87, eritromisine % 100 ve teikoplanine % 79.68 olarak belirlenmiştir. Antibiyotik direncinden sorumlu genlerin belirlenmesi amacıyla polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi kullanılmıştır. PZR ürünleri dizi analizi ile doğrulanmıştır. Çalışmamızda Van B tipi direnç içeren suş saptanmış ve Türkiye'den bildirilen ikinci olgu olduğu görülmüştür. Ayrıca antibiyotik direnç genlerinin konjugasyon yolu ile aktarımı araştırılmış vanA direnç geni duyarlı suşlara aktarılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
The enterococci which are the elements of gastrointestinal system flora, are some of the important factors of nosocomial infections. In our study, our intention was to determine muti-drug resistancy of 64 Enterococcus faecium strains which are chosen from bacterial cultures obtained from the urine, CSF, blood, catheter, pus and rectal swab specimens taken from hospitalized patients at various clinical departments of Akdeniz University Faculty of Medicine. Phonex antibiogram device and rapid ID 32 Strep API kit were used for the identifications of strains. Antibiogram susceptibilities were carried out by using Phonex antibiogram device and disc diffusion methods. The percentages of resistance in strains are determined as; ampsiline % 100, streptomycin % 87.5, kanamycin % 100, gentamycin % 67.18, chloramphenicol % 32.81, tetracycline % 21.87, rifampycin % 100, vancomycin % 96.87, erythromycin % 100 and teicoplanin % 79.68. Polymerase chain reaction (PCR) method was used in order the determine the genes responsible for antibiotic resistance. PCR products was confirmed by sequence analysis. In our study, strains with Van B type resistance are detected and found to be the second case reported from Turkey. Also transfer of the antibiotic resistance genes by conjugation was researched, vanA resistance gene were able to transfered to sensitive strains.ey Words: E. faecium, Antibiotic Resistance, Conjugation