Dış manyetik alanın p-Tipi ve n-Tipi silisyum numunelerin radyasyon geçirgenliklerine etkisi ve dış elektrik alanın atom numarası 21?Z?71 olan nadir toprak elementlerinin oksitli bileşiklerinin compton ve koherent saçılmasına, radyasyon geçirgenliğine, elektron yoğunluğuna ve kütle soğurma katsayısına etkisinin belirlenmesi
Analysis of radiation transmission of p-Type and n-Type silicon samples in the external magnetic field and determination of compton and coherent scattering, radiation transmission, electron density and mass absorption coefficient of rare earths elements and compounds between atomic number 21?z?71 in external electric field
  1. Tez No: 335071
  2. Yazar: PINAR ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik alan, Elektrik alan, Radyasyon geçirgenliği, Etkin atom numarası, Elektron yoğunluğu, Kütle soğurma katsayısı, Magnetic field, Electric field, Radiation transmission, Effective atomic number, Electron density, Mass attenuation coefficient
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasının birinci kısımda üzerinden akım geçen yarı iletken numunelerin yüzey yük dağılımlarında dış manyetik alan vasıtasıyla meydana getirilen değişiklik soğurma metodundan istifadeyle incelenmiştir. Çalışmanın ikinci kısımda ise dış elektrik alanın atom numarası 21?Z?71 arasında olan nadir toprak elementlerinin oksitli bileşiklerinin Compton ve koherent saçılmasına, radyasyon geçirgenliklerine, elektron yoğunluğuna ve kütle soğurma katsayısına etkisi belirlenmiştir. Ayrıca elektrik alanın olmadığı durumda bu bileşiklerin etkin atom numaraları saçılma ve soğurma metodundan istifade ile bulunmuştur. Dış manyetik ve elektrik alanın bu çalışmada incelenen fiziksel parametreleri değiştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the changes occured by means of external magnetic field in surface charge distributions of p-type and n-type samples have been studied by radiation absorption method. The effect of oxidized compound of rare soil elements with 21?Z?71 atomic number of external electric field on compton and coherent scattering, radiation transmission, electron density and mass absorption coefficient were defined. In addiation, the effective atomic number of these compounds were determined with scattering and absorption method for E=0. It was concluded that external magnetic and electric field changed the physical parameters that were examined in this study.