Dışbükey zarf tekniğine dayalı eğim kırınımı modelinin çoklu kırınım içeren senaryolara uygulanması
Application of slope utd with convex hull model to the scenarios including multiple diffraction
- Tez No: 335079
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CANSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik dalga kırınımı, eğim kırınımı, dışbükey zarf tekniğine dayalı eğim kırınımı, bıçak kenarlı kama kırınımı, iç açılı kama kırınımı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tezde, çoklu kırınım içeren her türlü senaryo için tüm bölgelerdeki kırınımlar için ışın izleme tekniğine dayalı ve nümerik elektromanyetik dalga yayılım modelleri özetlendi. Düzgün kırınım teorisi (DKT), Eğim kırınımı (EK) ve Dışbükey zarf tekniğine dayalı eğim kırınımı (EKDZ) modelleri detaylıca incelendi. EKDZ modeli senaryodaki bina profiline göre modifiye edildi. Senaryodaki binaların bıçak kenarlı veya farklı iç açılı kama olmasına göre kod geliştirildi. İletkenlik, elektrik geçirgenliği, kama iç açısı gibi materyal özellikleri ve kutuplanma türüne göre karşılaştırmalar yapıldı. Ayrıca bu tezde, literatürde yapılan tüm çalışmalarla ışın izleme tekniğine dayanan EK, EKDZ ve DKT modelleri kendi aralarında ve Kirchhoff-Huygens integrallerinin çözümü üzerine kurulan fiziksel optik modeli ile hesaplama zamanı ve elektrik alan kestirimindeki kesinlik açısından karşılaştırıldı. Daha hızlı ve kesin radio ağları planlaması ve dijital yayıncılık yapmak için çok geniş çaptaki benzetimlerin sonuçları sunuldu ve tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the models based on ray tracing technique and numerical electromagnetic wave propagation are studied for the scenarios consisting the diffractions in all regions. Uniform theory of diffraction (UTD), Slope diffraction (S-UTD) and Slope diffraction with convex hull (S-UTD-CH) models are analyzed in details. S-UTD-CH model is modified with respect to obstacle profiles. An algorithm is developed according to obstacle type, knife edge or wedge. Moreover, comparisons are made with respect to material characteristic like conductivity, relative permittivity and wedge inner angle and polarization type. In the view of all of the existing studies in the literature the UTD, S-UTD and S-UTD-CH models based on the ray tracing technique are compared among themselves and further these models are compared with the physical optic model based on the solution of Kirchhoff-Huygens integrals in terms of the computation time and the precision of the field prediction. To make faster, more reliable and accurate radio network planning and digital broadcasting, results of extensive simulations are presented and studied. eywords: Electromagnetic wave diffraction, slope diffraction, slope UTD with convex hull, knife edge diffraction, wedge diffraction.