Analysis of stability of downstream part of rockfill dams by finite element method
- Tez No: 3979
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi, gerilme, kaya dolgu, yamaç, denge (stabilite), güvenlik sayısı, bilgisayar uygulaması. iv, Finite element method, stress, rockfill, embankment, dam, slope, stability, safety factor, computer application. in
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE KAYA DOLGU BARAJLARIN MANSAP KESİMİNİN DENGESİNİN İNCELENMESİ KORU, Murat Yüksek Lisans Tezi, Inş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. TürkerMirata Eylül 1988, Sayfa 127 Ortada geçimsiz bir çekirdeği olan toprak ya da kaya dolgu barajların denge hesabı, 1955 yılında, Reinius tarafından, grafiksel olarak çözülen, yukarıya doğru dışbükey, si lindirik bir yüzey ile düzlemsel bir kesimden oluşan kayma yüzeyi kullanılarak yapılmıştır. Fakat Reinius'un grafiksel çözümü zaman alıcıdır. Bu yüzden Adikari'nin sonlu Amanlar gerilmelerini kullanan güvenlik sayısı tanımlan ile birlikte Reinius'un kayma yüzeyinin uygulanmasını sağlayan bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bu program, Reinius'un yaptığı deneysel ve grafiksel çözümlerle test edilmiş bu yöntem, taban kayması ve dairesel yay biçiminde kayma yüzeyi varsayan, alışılagelmiş yöntemlerle karşı laştırılmıştır. Reinius'un kayma yüzeyini kullanarak uygulanan yöntemin, alışılmış,denge hesabı yöntemleriyle bulunanlardan daha düşük bir güvenlik sayısı verdiği doğrulanmıştır. Sonuçlar, baraj mühendisine, diğer denge hesabı yöntemleriyle birlikte, böyle bir ince lemenin de yapılması gerekliliğini gösteren bir uyan niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSES OF STABILITY OF DOWNSTREAM PART OF ROCKFILL DAMS BY FINITE ELEMENT METHOD KORU,Murat B.S in Civil Eng. Supervisor: Prof.Dr. Türker MİRATA September 1988, 127 Pages The analysis of stability of downstream part of earth and rockfill dams with a central core was made graphically by Reinius in 1955 using a failure surface consisting of an upwards convex cylindrical surface joining on to a plane surface. But Reinius's graphical solution takes time to apply. So a computer program was written to apply Reinius's sliding surface together with Adikari's definitions of factors of safety, using finite element stresses. The computer program was tested against experimental and analytical solutions by Reinius and this method was compared with conventional methods which assume a base failure or a circular arc. It was verified that the method applied by using Reinius's sliding surface gives factors of safety lower than usual stability analysis methods, and the results give a warning to the dam designer to use such a stability analysis method together with other stability analysis methods for rock-fill dams with central cores.