Türkiye'nin alt sektörler itibarile enerji talebinin 2030 yılına kadar tahmini
Turkey at the sub-sectors of energy demand forecast until 2030
- Tez No: 335078
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VECİHİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Regresyon analizi, enerji tüketimi, talep tahmini, enerji alt sektörler tüketimi, Regression analysis, energy consumption, demand forecasting, consumption of energy sub-sectors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye gelişmekte olan bir ülkedir. Bu açıdan gerek nüfusu gerekse de ticari potansiyeli hızla artmaktadır. Enerjinin en büyük savaş nedenlerinden biri olduğu günümüzde Ülkelerin enerji politikalarının etkinliği için Enerji Tahmin Senaryoları büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye?nin 2030 yılına kadar ihtiyaç duyduğu alt sektörler (sanayi-konut-tarım-ulaşım) itibariyle enerji talebi tahmin edilmeye çalışılmıştır. Ekonomik göstergelere dayalı vensimle geliştirilmiş enerji tahmin modeli (VGETM) ve alt sektörler toplamı enerji tahmin modeli (ASTETM) geliştirilmiştir. 1970-2009 yılları arasındaki geçmiş dönem alt sektörler (sanayi-konut-tarım-ulaşım) dahil enerji tüketim verileri kullanılarak regresyon ve zaman serisi analiz tahmin yöntemleri kullanılmış ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Sonuçlar, geliştirilen modellerin Türkiye?nin gelecekteki Enerji ihtiyacını tahmin etmek için uygun ve geçerli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey is a developing country. Rapidly increasing population and commercial potential in this respect. One of the reasons is the biggest battle of energy efficiency of the country's energy policy is of great importance for the Energy Forecast Scenarios. This study focused on estimation of the Turkey's energy consumption sub-sectors (industrial-residential-agriculture-transport) until the year 2030 .Two different models namely energy forecast with sub-sectors count model (ASTETM) and energy forecast improved with vensim model (VGETM) are developed based on economic indicators. Prior period between 1970-2009 sub-sectors (industrial-residential-agriculture-transport) energy consumption data included in the estimation methods regression and time series used for the forecasting and the results has been served comparative. Results show that, these models are suitable for estimating the energy consumption of Turkey for future.