Silis dumanı, kırmızı çamur ve kireç ile muamele edilmiş mikronize bir kilin bazı geoteknik özelliklerinin incelenmesi
Investigating several geotechnic properties of a micronized clay treated with silica fume, red mud and lime
- Tez No: 335129
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kil zemin, mikronize kil, zemin stabilizasyonu, şişme potansiyeli, permeabilite özellikleri, Clayey soil, micronized clay, soil stabilization, swelling potential, permeability characteristics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Killer, katı atık sahalarındaki doğal kil tabakaların hidrolik iletkenliklerini azaltmak için kullanılan temel malzemelerdir. Katı atık sahası tasarlamak için sıkıştırılmış geçirimsiz kil tabakalara ihtiyaç duyulur. Yüksek plastisiteli killer, kendi ağırlıkları kadar çok suyu çok az bir zamanda absorbe edreler. Kil tabakalar, katı atık sahalarında zaman içinde kilin kendi bünyesindeki şişme kapasitesinden dolayı stabilite problemlerine ve yüksek geçirimliliğe yol açan su basıncına maruz kalırlar. Killer, stabilite problemlerine sebep olan yüksek büzülme ve yüksek şişme potansiyeline sahip olduğu için katı atık sahalarındaki doğal kil tabakaların bu özellikleri katkı maddeleri kullanılarak iyileştirilebilir. Bu çalışma kapsamında, bir firmadan temin edilen mikronize bir kil, silis dumanı, kırmızı çamur ve kireç ile muamele edilerek bazı özellikleri iyileştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla mikronize kilin mukavemet özellikleri, şişme potansiyeli, permeabilite özellikleri incelenmiştir. Sonuçlarda göstermiştir ki silis dumanı, kırmızı çamur ve kireç mikronize kilin mukavemetini artırırken, şişme basıncını ve geçirimliliğini azaltmıştır. Sonuç olarak, silis dumanı kırmızı çamur ve kireç ile muamele edilmiş mikronize kilin geoteknik problemlerin çözümünde faydalı sonuçlar ortaya koyduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Clays are essential materials to reduce the hydraulic conductivity of natural clay liners in landfill sites. Impermeable compacted clay liners are needed the landfill to be designed. It is known that clays with high plasticity absorb water several times as much as their weights. The clay liners subjected to water pressure in landfills generate high permeability in time and instability problems in their body due to their expansive capacity. This properties of natural clay liners in landfill sites can be stabilized by using additive material because they have high shrinkage and high expansive potential causing instability problem. In this study, procured from a company is treatated by silica fume, red mud and lime to improve some features of samples. For this purpose the strength properties of the micronized clay, swelling potential, permeability characteristics are assessed. Results have shown that silica fume, red mud and lime increased the strength, decreased swelling pressure and permeability of micronized clay. Consequently, it is concluded that Micronized clay treated with silica fume ,red mud and lime have been observed in solving geotechnical problems revealed useful results.