Claisen düzenlenmesi ile 2-siyanosikloheptanon'un enantiyoselektif alkilasyonu
Enantioselective alkylation of 2-cyanocycloheptanone via claisen rearrangement
- Tez No: 335128
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TAŞKESENLİGİL, PROF. DR. RAMAZAN ALTUNDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kuaterner Merkez, Enantiyoselektivite, Alkilasyon, Claisen Düzenlenmesi, Siklik Oksonitriller, Allil Vinil Eterler, Quaternary Center, Enantioselectivity, Alkylation, Claisen Rearrangement, Cyclic Oxonitriles, Allyl Vinyl Ethers
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Klasik bir reaksiyon olan ?Claisen Düzenlenmesi? önemli bir C-C bağı oluşturma metodudur. Claisen düzenlenmesinin en önemli özelliği, kiral alkol kullanılarak hazırlanan allil vinil eter sisteminin ısıtılmasıyla, mevcut kiralitenin yeni moleküle transfer edilmesidir. Claisen düzenlenmesinin bu özelliğinden yararlanarak yapılan bu çalışmada, yedi üyeli kiral siklik oksonitrillerin alkilasyonu için yeni bir yöntem geliştirildi. Çalışmada ilk olarak oksonitriller ve katılma-eliminasyon reaksiyonu verebilecek türevleri sentezlendi. Daha sonra ??? -doymamış sübstitüe nitriller, allil alkoksit nükleofiller ile etkileştirilerek ilgili allil vinil eter bileşiklerine dönüştürüldü. İlk önce rasemik alkollerle denemeler yapılarak, reaksiyon şartlarının optimizasyonu ve yapı karekterizasyonu gerçekleştirildi. Enantiyoselektif olarak kuaterner merkez oluşumu için rasemik çıkış bileşiklerinin yerine enantiyosaf alkoller kullanıldı. Elde edilen kuaterner yapıdaki düzenlenme ürünlerinin enantiyosaflığı ozonoliz reaksiyonu sonrası GC-MS kullanılarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
The classical ?Claisen Rearrangement? reaction is an important method used in forming C-C bonds. The most important property of the Claisen rearrangement is that by using a chiral alcohol, the existing chirality can be transferred to the new molecule via heating the prepared allyl vinyl ether system. By harnessing this important property, we were able to develop a novel method in the alkylation of seven membered chiral cyclic oxonitriles. In our study oxonitriles and their derivatives that could participate in substitution-elimination reactions were first synthesized. Furthermore, by activating the ???? unsaturated substituted nitriles with allyl alkoxide nucleophiles, we transformed them into the corresponding allyl vinyl ether compounds. Optimization of the reaction conditions and structural characterization were performed by first experimenting with racemic alcohols. Enantiopure alcohols were used rather than racemic starting materials for the enantioselective formation of the quaternary center. The enantiopurity of the quaternary structured rearrangement products was determined after the ozonolysis reaction using GC-MS.