Tek açıklıklı yığma kemer köprülerin (Ordu, Sarpdere köprüsü) göçme yüklerinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
The analysis of collapse loads of single-spanned masonry arch bridges (Ordu, Sarpdere köprüsü) by the method of finite elements
- Tez No: 335130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR CÜNEYT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma kemer köprüler, Göçme yükü, Sonlu elemanlar, Statik analiz, Masonry arch bridge, Collapse loads, Finite elements, Static analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, yığma kemer köprülerin göçme yüklerinin hesaplanmasında kullanılan mevcut yöntemler incelenmiş ve tek açıklıklı yığma kemer köprülerin belirli yükler altında göstermiş olduğu davranışlar statik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada kullanılan model, 3 boyutlu olarak ANSYS paket programı ile oluşturulmuş ve analiz sonuçları yine bu program kullanılarak elde edilmiştir. Oluşturulan model, Ordu ilinde bulunan tarihi Sarpdere Köprüsünün birebir ölçüleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürdeki mevcut çalışmalar ile uyum göstermiştir. Ayrıca, köprü boyunca farklı yerlere uygulanan yüklerin sistem üzerindeki etkisi incelenmiş, tek açıklıklı yığma kemerlerin uygulanan yükler altındaki davranışları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, current method used to calculate collapse loads of masonry arch bridges have been investigated and analysis of behaviour of single-spanned masonry arch bridges under certain loads with static analysis method has been carried out. The model used in the study has been three-dimensionally formed with ANSYS package programme and the result of analysis has been obtain using the same programme. The formed model has been relaised using the same dimensions of historic Sarpdere Bridge in Ordu. The results have been in accord with current studies in technical literature. Also, the effects of applıed loads along the bridge in diffirent places on the system have been investigated, the behaviour of single ?spanned masonry arch bridges on the system has been evaluated.