Yapısında AZO grubu içeren iyotlu ve iyotsuz bazı ftalosiyaninlerin mikrodalga yardımlı sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Microwave assisted synthesis and investigation of properties of some iodine and iodine-free phthalocyanines containing AZO groups
  1. Tez No: 335151
  2. Yazar: ERMAN BAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Kimya, Biology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga, ftalosiyanin, agregasyon, azoboyalar, Microwave, phthalocyanine, agregation, azo dyes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada iyot atomu içeren bazı yeni ftalosiyanin bileşikleri mikrodalga yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. 6 Adet başlangıç maddesi ve 8 adet ftalosiyanin olmak üzere toplam 14 adet madde sentezlenmiştir.Çalışmanın birinci kısmında, anilin ve p-iyodoanilin ile 2-metoksifenol bileşiği ile sırayla etkileştirilerek bileşik 1 ve 2 elde edilmiştir. Elde edilen bileşik 1 ve 2 sırayla 4-nitroftalonitril ve 4,5-dikloroftalonitril ile DMF içerisinde K2CO3 varlığında etkileştirilerek bileşik (3, 4, 5 ve 6) elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında elde edilen ftalonitril bileşiklerinin çeşitli metal tuzlarıyla mikrodalga ortamında etkileştirilmesi sonucu ftalosiyaninler sentezlenmiş ve ayrıca çinko ve kobalt ftalosiyaninlerin agregasyon çalışmaları yapılmıştır.Elde edilen bileşiklerin yapısı 1H-NMR, 13C-NMR, UV/Vis, MS ve IR spektroskopisi yöntemleri kullanılarak karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some novel phthalocyanine derivatives with azo dyes containing iodine were synthesized by microwave assisted method. Total 18 novel compounds were synthesized including 6 starting materials and 8 phthalocyanines. In the first part of the thesis, aniline and p-iodoaniline were reacted by 2-methoxyphenol respectively and compounds 1 and 2 were obtained. Respectively were reacted by 4-nitrofthalonitrile and 4,5-dichlorofthalonitrile in DMF in the presence of K2CO3 to synthesize (3, 4, 5, 6) pthalonitrile compounds.In the second part of the thesis, these obtained pthalonitrile compounds were reacted with various metal salts in the microwave medium which resulted in novel phthalocyanines as products and zinc and cobalt phthalocyanines from those obtained products were applied to aggregation studies. Synthesized compounds were characterized by using 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, MS and IR spectroscopic methods.