Nursel Duruel ve öykücülüğü
Nursel Duruel and her narration
  1. Tez No: 335159
  2. Yazar: AYŞE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öykü, Türk Öykücülüğü, 1980 Kuşağı Öykücülüğü, Nursel Duruel, Story, Turkısh Story, Narration Generation 1980, Nursel Duruel
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Nursel Duruel, 1980 kuşağı öykücülerindendir. İlk öyküsü Geyikler, Annem Almanya 1979? da Türk Dili dergisinde yayımlanır. Asıl mesleği arkeolog olan yazarın Yazılı Kaya isimli ikinci kitabı ise ilk kitabından on yıl sonra 1992 yılında yayımlanmıştır. Nursel Duruel?in iki öykü kitabının incelemesinden oluşan çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Nursel Duruel?in hayatı, eserleri, sanat ve edebiyat görüşü üzerinedir. Yazarın biyografisi hakkında bilgi verildikten sonra eserlerinin tanıtımına geçilmiştir. İkinci bölüm yazarın öykülerinin yapı bakımdan incelenmesini içerir. Öykülerden edindiğimiz anlatım tarzları, mekân, zaman, karakterler, bakış açısı, anlatıcı bakımından teknik öğeler değerlendirilmiş ve her öykü, kurgusal açıdan incelenmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölüm ise Nursel Duruel?in öykülerindeki içerik öğesine ayrılmıştır. Beş başlık altında topladığımız bölümde öykülerden örneklerle içerik ögesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nursel Duruel is one of the storyteller in 1980 generation.Her first story which is `Geyikler Anne ve Almanya ` is published at Turkish journal in 1979. The author?s the main occupation of archaeologlists and her second book `Yazılı Kaya? was published in 1992 ten years after her first book. Nursel Duruel `s storybook has been examinated and this study consisted of three parts. First section includes the auther?s life, works, art and outlook. After giving information about the biography of the auther, it has been started the promotion of her works. The second section includes examining in terms of structure the author?s stories. Modes of expression, space, time ,characters and outlook gained from her stories have been evaluated and every story has been analyzed by using fictional perspective. The third section which is the last part has been disloged Nursel Duruel?s stories content item. This section includes five titles and in this section has been examined the author?s some stories? content item.