Nursel Duruel'in 'Geyikler, Annem ve Almanya' adlı eserinde sıra dışı benzetmeler (özgün metaforlar)
Offbeat metaphors (original metaphors) of Nurseli Duruel's works called The Deers, Mom and Germany
  1. Tez No: 649223
  2. Yazar: GİZEM NUR AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, Geyikler Annem ve Almanya, Nursel Duruel, İdrak Anlambilim, George Lakoff, Mark Johnson, Methapors, Deers Mom And Germany, Nursel Duruel, Perceptıon Semantics, George Lakoff, Mark Johnson
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Nursel Duruel'in Geyikler, Annem ve Almanya Adlı Eserinde Sıra Dışı Benzetmeler(Özgün Metaforlar) adını taşıyan bu çalışmada, George Lakoff ve Mark Johnson'un yaklaşımlarından hareketle sıra dışı benzetmeler tespit edilmiş, incelenmiş ve sınıflandırılmıştır. Tezin giriş kısmında Nursel Duruel'in biyografisi ve öykücülüğü hakkında kısa bilgi verilmiştir. Tez, giriş kısmından sonra üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde“Anlambilim ve İdrak Anlambilim Açısından Metaforlar”başlığı altında anlambilimi ve idrak anlambilimi üzerine kısa bir giriş yapıldıktan sonra, metafora dair çeşitli başlıkları taşıyan görüşler, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde“Kavram Türleri Bakımından Metaforlar ve Geyikler, Annem ve Almanya'da Kullanılan Tasnif Modeli”başlığı altında çalışmamızda yer alan metaforların sınıflandırılmasıyla ilgili bilgiler verilmiştir. Tezin üçüncü bölümü, inceleme bölümüdür. Bu bölümde,“Geyikler, Annem ve Almanya”adlı öykü kitabında tespit edilen sıra dışı metaforlar yorumlanmış ve sınıflandırılmıştır. Çalışmada aynı cümle ya da paragrafta birden fazla metafor örneği tespit edildiği durumlarda her bir metafor kendi tasnifi içinde incelenmiş ve böylelikle çalışma sistemli bir şekilde sürdürülmüştür. Sonuç bölümünde çalışmada kullanılan tasnif modeline yerleştirilerek incelenen metaforların dağılımına yer verilmiş ve yazarın metinlerdeki ifadelerinden tespit edilen sıra dışı metafor örnekleri değerlendirilmiştir. Tezin kaynakçasını tezin hazırlanılması esnasında yararlanılan kaynaklar oluşturmaktadır. Çalışmada“Geyikler, Annem ve Almanya”da geçen metaforlar dizini de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study wich bearing the name Offbeat metaphors (Original Metaphors) of Nurseli Duruel's Works Called The Deers, Mom and Germany; extraordinary analogies have been identified, analyzed and classified based on the approaches of George Lakoff and Mark Johnson. Brief information about Nursel Duruel's biography and storytelling is given in the introduction part of the thesis. This thesis consists of three chapters after the introduction. In the first part of the thesis After making a brief introduction on semantics and comprehension semantics under the title of“Metaphors in Terms of Semantics and Perceptıon Semantics, the opinions with various headings about the metaphor and information from different studies are given. In the second part of the thesis information are given under the title of ”Metaphors in Terms of Concept Types and Classification Model Used in Deers, Mom and Germany“. The third part of the thesis is the examination part. In this section, the extraordinary metaphors identified in the story book ”Deers, My Mom and Germany", are interpreted and classified.In cases where more than one example of metaphor was detected in the same sentence or paragraph in the study, each metaphor was examined in its own classification and thus the study was continued systematically. In the conclusion part, the distribution of the metaphors examined by placing them in the classification model used in the study is given and the unusual metaphor examples determined from the writer's expressions in the texts are evaluated. The bibliography of the thesis consists of the resources used in the preparation of the thesis. The directory of metaphors used in Deers, Mom and Germany also included.