Cam tavan sendromunun örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ölçmeye yönelik bir araştırma
Glass ceiling syndrome research to measure the impact on organizational commitment
- Tez No: 335160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cam tavan, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Glass Ceiling, Organizational Commitment, Emotional Commitment, Commitment to Continue, Normative Commitment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada, cam tavan sendromu ile örgütsel bağlılık konusu araştırılmış ve cam tavan kavramının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada, cam tavan kavramının örgütsel bağlılığın alt boyutları ile olan ilişkisi de incelenmiştir. Ayrıca bu boyutların demografik değişkenlerle arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kütahya?da faaliyet gösteren iki özel işletmenin 46 kadın çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Veriler frekans analizleri, güvenilirlilik testi, T-testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre cam tavan sendromuna maruz kalan çalışanın örgütsel bağlılık düzeyi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the glass ceiling syndrome, and organizational commitment, and the concept of the glass ceiling by an application in order to determine the effect on organizational commitment. Additionally, the relationship between the sub-dimensions of organizational commitment and glass ceiling concept is analyzed. Moreover, it is searced to observe whether there is difference between these dimensions and demographic variables. The sample for this part of this study is composed of 46 women employee working at two private companies which operate in Kütahya. As an experimental tool surveys are used for data collection. The data obtained through research are analyzed via SPSS tool and the data is evaluated by frequency analysis, reliability test, T-test, ANOVA test, correlation and regression analysis. According to the research results, the employee exposed to the glass ceiling syndrome decreases the level of organizational commitment.