Nursel Duruel hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A review of Nursel Duruel's life, art and works
  1. Tez No: 699049
  2. Yazar: MERVE MALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, 1980 dönemi öykücülüğü, metin incelenesi, modernizm, Nursel Duruel, Language, modernism, Nursel Duruel, 1980 period storytelling, text analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, edebiyatımıza başta öykü kitapları olmak üzere biyografik ve antolojik eserler kazandırmış, edebiyat dünyasının önemli isimleriyle yaptığı söyleşilerle edebiyat alanını zenginleştirmiş olan Nursel Duruel'in hayatını, poetikasını ve kurmacaya dayalı eserlerini anlamlandırma çabasını kapsamaktadır. Daha öncesinde yazarın hayatı, sanatı ve eserlerinin bütünlüklü bir çalışma ile ele alınmamış olması böyle bir çalışmaya zemin hazırlamıştır. Duruel ile yapılan söyleşilerden hareketle hazırladığımız (bizzat kendisi ile yaptığımız söyleşiler de dâhil olmak üzere)“HAYATI”bölümünde yazarın doğumu, ailesini, çocukluğunu, meslek hayatını, öykü evrenini oluşturan poetik görüşlerini açıklamaya çalıştık. Duruel'in edebiyatımıza kazandırdığı eserleri de bu bölüme dâhil ettik.“YAPI ve İZLEK”adlı bölümün ilk kısmında yazarın öykü evrenini inşa ederken seçmiş olduğu mekânları, kişileri ve zamanı nasıl biçimlendirdiğine dair tasnifler yer alırken; ikinci kısmında ise Duruel'in öykülerindeki izlekler yer alır. Özellikle izlek kısmında, öykülerde yer alan psikolojik ve sosyolojik geri planı yapmış olduğumuz disiplinler arası okumalarla anlamlandırmaya çalıştık.“DİL ve ÜSLÛP”adlı bölümde yazarın modern dünyayı ve bu dünyadaki insanların hayata tutunma çabalarını ve hayata karşı tutumlarını kurgusal bir şekilde anlatırken kullandığı anlatım tekniklerini ve kelime dünyasını aktarmaya gayret gösterdik. Çalışmanın son kısmına ise yazarın yaptığı ve yazarla yapılan söyleşileri, kendi yazılarını, Duruel için düzenlenmiş sempozyumları vs. bir araya getirmeye çalıştığımız bir bibliyografya ekledik.
Özet (Çeviri)
This study covers the effort to make sense of the life, poetics and fictional works of Nursel Duruel, who has brought biographical and anthological works, especially story books, to our literature and enriched the field of literature with her interviews with important names of the literary world. The fact that the author's life, art and works have not been dealt with in a holistic study before, has prepared the ground for such a study. In the“LIFE”section, which we prepared based on the interviews with Duruel (including the interviews we had with him), we tried to explain the author's birth, family, childhood, professional life, poetic views that constitute the universe of the story. We have included the works that Duruel brought to our literature in this section. In the first part of the section titled“STRUCTURE and PATTERN”, there are classifications about how the author shaped the places, people and time he chose while constructing the story universe; In the second part, there are the themes in Duruel's stories. Especially in the theme part, we tried to make sense of the psychological and sociological background of the stories with interdisciplinary readings. In the section titled“LANGUAGE and STYLE”, we tried to convey the narrative techniques and vocabulary used by the author while describing the modern world and the efforts of people in this world to hold on to life and their attitudes towards life in a fictional way. In the last part of the study, the author's interviews with the author, his own writings, symposiums organized for Duruel, etc. we've included a bibliography that we're trying to put together.